Στο χρηματιστήριο, μην δίδετε σημασία στις απόψεις των ‘ειδικών’, των ‘celebrities’ και ας πούμε opinion leaders.
Παράδειγμα:
Ο γνωστός τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, του Ομίλου Πειραιώς, πρωτοσέλιδο στο μηνιαίο περιοδικό Life style, MEN, τεύχος Φεβρουαρίου 2000.
Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχε ξεκινήσει την πτώση του από την φούσκα του 1999, έχοντας βρεθεί τον Φεβρουάριο του 2000 στις ~5600 μονάδες, από την (ιστορική) κορυφή των ~6200 μονάδων. Και εκείνη την στιγμή, ο κ. Σάλλας, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων τραπεζικών ομίλων της χώρας μας, αναφέρεται εντός του άρθρου στα της οικονομίας γενικότερα, με την ‘βαρύτητα’ που έχουν τα λόγια ενός σημαντικού τραπεζίτη, κάνει λόγο δε και για το Χρηματιστήριο ειδικότερα, όπου όπως μπορείτε να δείτε, εκτίμησε ότι ένα χρόνο μετά ο ΓΔ θα ήταν στις 7400 μονάδες.
Την 1/1/2001 όμως, ο ΓΔ διαμορφώνονταν περί των 3300 μονάδων.
Μάθημα: Το ότι κάποιος είναι ‘ειδικός’ και ‘celebrity’, έστω και στον τραπεζικό τομέα, που βεβαίως είναι εγγύς των του χρηματιστηρίου, δεν τον καθιστά ειδικό επί των χρηματιστηριακών επενδύσεων.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα δείτε κάποιον ‘διάσημο’ να εκφέρει άποψη για τα του χρηματιστηρίου, μην δώσετε βάση, ενδεχομένως μην δαπανήσετε ούτε καν τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε την άποψη, και καλύτερα διαθέστε τον χρόνο σας, για τίποτα απολαυστικότερο για εσάς ή ό,τι άλλο θέλετε.
Και βεβαίως, επειδή μερικοί όταν έχουν απέναντί τους, κάποια πρόσωπα αυξημένης ‘βαρύτητας’, όπως ήταν ο κ. Σάλλας, τείνουν να σκέφτονται ‘συνωμοσιολογικά’, λέγοντας ότι δεν απέτυχε στην πρόβλεψή του, αλλά γνωρίζοντας τι θα συνέβαινε, έβγαλε μια θετική άποψη προς τα έξω, προκειμένου αυτός, η τράπεζά του, οι πελάτες του, να ‘ξεφορτώσουν’ το χαρτοφυλάκιό τους ευκολότερα.
Αυτή είναι μια άποψη που ακούγεται συνήθως και ‘δικαιολογεί’ τις αποτυχίες των ‘ειδικών’ και ‘celebrities’. Το ότι δεν ισχύει όμως, όπως συμβαίνει σε όλες τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, μπορεί να τα αντιληφθεί κανείς και από τις επιδόσεις του ομίλου Πειραιώς στα χρηματιστηριακά, που βεβαίως, στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν ήταν καλές, ενώ εάν η συγκεκριμένη συνωμοσιολογική θεωρία ίσχυε, θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, και η Πειραιώς ως όμιλος, θα είχε περάσει ‘αναίμαχτα’ την όλη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.
Δεν πειστήκατε ακόμα;
Διαβάστε και την ακόλουθη σχετική με το θέμα μας, πραγματική ιστορία ΕΔΩ.
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
HERETIC INVESTOR / ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version
Το βιβλίο περί των χρηματιστηριακών επενδύσεων, είναι το μόνο, που σας αναφέρει πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους, αλλά και απλούς, για να κερδίσετε!
Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό σεμινάριο περί Επενδύσεων, που κάνω μέσω της Ευεπιχειρείν Σεμινάρια