7 Σεπτεμβρίου 2024

Απάντηση στον Michael Sonnenshein, σχετικά με το Bitcoin

Απάντηση στον Michael Sonnenshein, σχετικά με το Bitcoin

Ο Michael Sonnenshein, διευθύνων σύμβουλος της Grayscale Investments, η οποία επενδύει στα κρυπτονομίσματα και προσφέρει σχετικά με αυτά προϊόντα, σε μια συνέντευξή του δήλωσε:

Νομίζω ότι σήμερα ο κόσμος κατανοεί ότι η αγορά Bitcoin και το να τα συμπεριλάβει κανείς στο χαρτοφυλάκιό του, επιβάλλεται ως ένα μέσο διατήρησης αξίας, αντιστάθμισης πληθωρισμού, ως ένας ψηφιακός χρυσός, μια ψηφιακή μορφή χρήματος που ταιριάζει πολύ καλύτερα στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα … Το Bitcoin είναι ένα από τα πιο σημαντικά επόμενα βήματα στην εξέλιξη του χρήματος και αποτελεί μέσο αποθήκευσης αξίας.”

Ας δούμε τα παραπάνω, σημείο προς σημείο…

1. Αποθήκευση αξίας: Πείτε το αυτό, όταν σε λίγες μέρες, το bitcoin θα καταρρεύσει ξανά. Η αποθήκευση αξίας, με τεράστια μεταβλητότητα, δεν ταιριάζει.

2. Αντιστάθμιση πληθωρισμού: Πρώτον, εάν πρόκειται για αντιστάθμιση πληθωρισμού, γιατί οι λαοί των χωρών με μεγάλο / τεράστιο πληθωρισμό δεν το έχουν υιοθετήσει; Δεν είναι χθεσινό προϊόν, είναι 11 ετών. Δεύτερον, τι αντιστάθμιση προσφέρει, αν το αγοράσετε σε κάποια επίπεδα και μετά από λίγο, πέσει κατά 40%; Αυτό δεν αντισταθμίζει, αυτό είναι ανοησία.

3. Ψηφιακός χρυσός: Πραγματικά; … Ο Χρυσός, έχει χρήσεις σε Οδοντιατρική και Ιατρική, στην κοσμηματοποιία, στα Ηλεκτρονικά και Υπολογιστές, στα Μετάλλια που δίδουν στους πρώτους σε αθλητικούς αγώνες, σε θρησκευτικά Αγάλματα και Ειδώλια, σε λεπτομέρειες στην κατασκευή πολυτελών κτιρίων, σε ζωγραφική με επίχρυσο χρώμα, σε γαστρονομία με νιφάδες χρυσού κ.λπ.. Αλλά, στο bitcoin ποιες οι χρήσεις; Καμία. Όπου οι bitcoiners συγκρίνουν το bitcoin με το χρυσό, είναι ως μέσο «διατήρησης αξίας», διότι άλλες, πραγματικές χρήσεις δεν έχει. Αλλά αυτό το σημείο, έχει ήδη απαντηθεί. (βλ. σημείο 1).
να μην αναφέρω κιόλας, ότι ο χρυσός είναι ένα asset, που χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα, εδώ και περίπου 4 με 5 χιλιάδες χρόνια. Ουδεμία σύγκριση λοιπόν ο χρυσός με το bitcoin – wanna be χρυσός.

4. Ψηφιακή μορφή χρήματος: Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές ψηφιακές μορφές χρήματος, όπως το ETH, καθώς λένε πολλοί crypto-experts. Αλλά κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να είναι mainstream και π.χ. να αντικαταστήσει το δολάριο ως το κύριο παγκόσμιο νόμισμα / χρήμα · μπορεί να υπάρχει μόνο στο περιθώριο.

 

Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο cointelegraph.com/bitcoin-for-beginners/what-can-i-buy-with-bitcoins,

… Φαίνεται ότι το Bitcoin ως υπηρεσία πληρωμών ήταν καταδικασμένο από την αρχή, καθώς η βασική τεχνολογία του blockchain, δεν μπορεί να κλιμακώσει για να ανταγωνιστεί τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Visa, η MasterCard και το PayPal. [Εν ολίγοις, εδώ μας λέει ότι κάθε συναλλαγή, ακόμα και για να αγοράσεις έναν καφέ, περνάει από το σύστημα, που βεβαίως δεν το διαχειρίζεται κάποια τράπεζα, αλλά από τους χρήστες miners του bitcoin στο blockchain, σε κάθε συναλλαγή, χρησιμοποιείται hardware και software, οπότε έχει κόστος, για όποιον συναλλάσσεται με BTC – δείτε σχετικά φωτό που συνοδεύει το παρόν άρθρο]

Το κύριο πρόβλημα είναι το ποσό των συναλλαγών που το δίκτυο μπορεί να επεξεργαστεί. Η απόλυτη μέγιστη χωρητικότητα του Bitcoin είναι μόλις 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (transaction per second – tps), ενώ η Visa χειρίζεται εύκολα κατά μέσο όρο 150 εκατομμύρια συναλλαγές κάθε μέρα και είναι ικανή να διευκολύνει 24.000 tps.

Καθώς με το πέρασμα του καιρού, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που δοκιμάζουν ή χρησιμοποιούν λειτουργικά το Bitcoin, και πραγματοποιούν συναλλαγές, το δίκτυο “γέμισε”. Μαζί με το ποσό των συναλλαγών, οι χρόνοι αναμονής και, το πιο σημαντικό, τα τέλη συναλλαγών έχουν αυξηθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του blockchain.info, ο μέσος χρόνος αναμονής το χειμώνα 2018 ήταν στην περιοχή των ωρών, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις – εκατοντάδες. Το γράφημα κορυφώθηκε στις 23 Ιανουαρίου με αστρονομικό αριθμό 11,453 λεπτών – σχεδόν 20 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιοι υπερβολικοί χρόνοι αναμονής πιθανότατα σχετίζονται με μικροσκοπικές συναλλαγές που αποστέλλονται με ελάχιστες χρεώσεις συναλλαγών. Έτσι, οι miners απλώς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τέτοιες συναλλαγές, καθώς θα ήταν χάσιμο χρόνου και πόρων για αυτούς.

Ωστόσο, για να περάσει η συναλλαγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι χρήστες έπρεπε να πληρώσουν τεράστιες αμοιβές, ώστε οι miners να τις επιβεβαιώσουν. Σύμφωνα με το BitInfoCharts, κάποια στιγμή κατά τη χειμερινή περίοδο οι χρήστες έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο 55$ για να δουν τη συναλλαγή τους (βλ. Γράφημα 1, παρακάτω).

Προφανώς, κανείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Bitcoin για να αγοράσει ένα φλιτζάνι καφέ $3 και πρέπει να πληρώσει 15 φορές το ποσό αυτό και περιμένετε μερικές ώρες μέχρι να επιβεβαιωθεί η συναλλαγή. Ωστόσο, το  «Bitcoin Accepted» εξακολουθεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο κόλπο δημοσίων σχέσεων (Public Relationship –PR) για επιχειρήσεις, που ενίοτε το δοκιμάζουν.

Ωστόσο, από τότε, το Bitcoin φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη χειμερινή του κρίση. Οι χρόνοι αναμονής επέστρεψαν στα 10-30 λεπτά και τα τέλη συναλλαγής μειώθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Προς το παρόν.

Μετά την τελευταία κατάρρευση που ακολούθησε την κορυφή του 2017 στα ~ 20.000 USD, έγινε ζημιά στο bitcoin. Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης, αρκετές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, και γνωστές επιχειρήσεις retail, σταμάτησαν να δέχονται το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής. Ακολουθεί ένα μικρό παράδειγμα των μεγαλύτερων εταιρειών:

  • Dell – Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία που υποστήριζε πληρωμές BTC, αλλά έπαυσε την επιλογή λόγω χαμηλής ζήτησης.
  • Steam – Συνήθιζαν να δέχονται BTC για αγορές παιχνιδιών, αλλά σταμάτησαν να το επικαλούνται λόγω υψηλών τελών συναλλαγών και απίστευτη μεταβλητότητα.
  • Fiverr – Αυτή η ανεξάρτητη αγορά σταμάτησε να δέχεται BTC για τον ίδιο λόγο που έκανε η Dell – έλλειψη ενδιαφέροντος για την επιλογή.
  • Stripe – Ένας επεξεργαστής πληρωμών για επιχειρήσεις τερμάτισε πρόσφατα την υποστήριξη για BTC λόγω αργών χρόνων επιβεβαίωσης και υψηλών χρεώσεων.

Αυτό για όσους ποντάρουν π.χ. ότι προσφάτως το ενέταξε στις επιλογές της η PayPal. Δεν λέει κάτι, καθώς η γενικότερη χρήση του, δεν αυξάνεται ουσιωδώς (μιλάμε παγκοσμίως), σε κάποια επίπεδα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις υψηλές του τιμές.

—— —— —— ————

Λοιπόν, τώρα, καταλαβαίνετε γιατί το bitcoin δεν θα γίνει ποτέ βασικό μέσο συναλλαγών παγκοσμίως ή έστω, μια καλή εναλλακτική λύση … και αυτές είναι βασικές παράμετροι και προϋποθέσεις για να δικαιολογήσουν υψηλές τιμές, ακόμη περισσότερο, υπερβολικά υψηλές τιμές. Η κατασκευή του Bitcoin δεν επιτρέπει να γίνει ένα βασικό μέσο χρημάτων / συναλλαγών.

Στην προηγούμενη εκτόξευση του bitcoin που τέλειωσε με την επίτευξη της ιστορικά υψηλής του τιμής, (~20,000 USD) τον Δεκέμβριο του 2017, ήταν μια τεράστια κερδοσκοπία που τροφοδότησε την άνοδο, αλλά αυτός ο ‘θόρυβος’ αλλά και προβολή του από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και social media κλπ, έφεραν επίσης σχετικά αρκετούς νέους λειτουργικούς χρήστες, γι’ αυτό και η μέση αμοιβή του bitcoin (transaction fee) κορύφωσε στα ~55 USD (γράφημα 1, πιο πάνω). Στην τρέχουσα εκτόξευση του bitcoin, του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020, η άνοδος τροφοδοτείται ακόμα περισσότερο από κερδοσκόπους, και αυτό αποκαλύπτεται από τα transaction fee (τα οποία έχουν να κάνουν με την πραγματική, λειτουργική χρήση του bitcoin), τα οποία όπως μπορείτε να δείτε, είναι μόλις, στα 2,83 USD σήμερα (γράφημα 2, πιο πάνω). Όχι ότι είναι μικρό, αλλά σε σχέση με το παρελθόν, είναι αρκετά μικρότερο.
Συνεπώς δεν υπάρχει στην παρούσα άνοδο που προσεγγίζει την ιστορική κορυφή, πραγματική λειτουργική χρήση που σε κάποιον βαθμό θα υποστήριζε, τουλάχιστον ένα μέρος της ανόδου.
Άρα, αφού η τρέχουσα άνοδος δεν οφείλεται σε αύξηση της πραγματικής χρήσης, η οποία αναπόφευκτα θα αποτυπώνονταν στην αύξηση του transaction fee, τότε εκ της λογικής, η τρέχουσα αλματώδης άνοδος οφείλεται κάπου αλλού. Που;
Οφείλεται σε ένα μείγμα που συνίσταται από τους ακόλουθους του bitcoin που δείχνουν μια σχεδόν θρησκευτική πίστη σε αυτό, των κερδοσκόπων, και traders. Μέσα στους κερδοσκόπους, περιλαμβάνονται και μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι ή επιχειρήσεις ή “θεσμικοί” παίκτες, που συνήθως την εμπλοκή αυτών, οι bitcoiners την αναφέρουν ως δείγμα της προοπτικής ανόδου που έχει το bitcoin, επειδή σχετικά πρόσφατα άρχισαν να το ανακαλύπτει η παραπάνω κατηγορία. Αυτό όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ουσιαστικό επιχείρημα υπέρ του bitcoin, καθώς εγώ θα αναφέρω ότι και το 2006 και 2007 μεγάλοι “θεσμικοί” παίκτες, είχαν επίσης εισέλθει σε πολλά σύνθετα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, που όμως αυτή τη κατηγορία και εύρος προϊόντων, κατέρρευσε το 2008. Το γεγονός λοιπόν ότι αρκετοί και μεγάλοι “θεσμικοί” παίκτες, μπαίνουν σε μια κατηγορία προϊόντων, δεν “αγιοποιεί” και δεν “εγκυροποιεί” την κατηγορία αυτών των προϊόντων. Οι μεγάλοι “θεσμικοί” παίκτες, μπαίνουν οπουδήποτε οσφρίζονται κέρδος και δη, μεγάλο, και ας είναι επικινδυνότατο.

Εν κατακλείδι, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόσφατη νέα αλματώδης άνοδος του bitcoin οφείλεται σε ακόμα μεγαλύτερη κερδοσκοπία συγκριτικά με τα τέλη του 2017, τότε είναι εύλογο, να θεωρώ πολύ πιθανή την σύντομη κατάρρευσή του, ξανά.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Bilingual book  (English and Greek) – Βιβλίο δίγλωσσο (στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο

Bitcoin: Να ΕΠΕΝΔΥΣΩ ή Όχι;

Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: Φοβού τους νεογκουρού και δώρα φέροντας!

Related posts