30 Απριλίου 2024

Ενισχύστε την απασχολησιμότητά σας!

Ενισχύστε την απασχολησιμότητά σας!

Ενισχύστε την απασχολησιμότητά σας! Ολοένα περισσότεροι τελειώνουν τις σπουδές τους και νέοι πτυχιούχοι προστίθενται στην αγορά εργασίας.Από την άλλη μεριά, η οικονομία μας, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να περιγράψω πως είναι.Ενισχύστε την απασχολησιμότητά σας!

Γενικότερα, η οικονομία μας βρίσκεται σε μια κατάσταση τέτοιας ύφεσης, που ακόμα και αν σταματούσε η ύφεση δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνθήκες δημιουργίας πληθώρας θέσεων εργασίας, επομένως οι δυνατότητες της οικονομίας μας σήμερα αλλά και στο κοντινό μέλλον σε ορίζοντα δύο, τριών ετών, δεν θα είναι σε θέση παραγωγής σημαντικών σε αριθμό θέσεων εργασίας.

Συνεπώς τι γίνεται μετά το τέλος των σπουδών;

Θα σας αναφέρω μερικά σημεία που πρέπει οι φοιτητές και πτυχιούχοι να έχουν κατά νου, προκειμένου να ενισχύσουν την ατομική τους απασχολησιμότητα.

Συμμετέχετε σε ομίλους και κοινωνικές ομάδες

Πολλοί γνωρίζουν ότι η αναφορά συμμετοχής σε δραστηριότητες διαφόρων ειδών, όπως συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες, εθελοντικές ομάδες κοινωνικής προσφοράς κ.λπ. είναι κάτι χρήσιμο που πρέπει να αναφέρεται στο Βιογραφικό σας.

Ο λόγος είναι ότι οι πιθανοί εργοδότες σας, μέσα από αυτές τις αναφορές μπορούν να δουν κάποιες «οπτικές» της προσωπικότητάς σας που αν δεν συμπεριλαμβάνονταν στο Βιογραφικό δεν θα μπορούσαν να τις δουν. Μπορούν να πιθανολογήσουν ότι κάποιος που συμμετέχει σε ομάδα ομαδικού αθλήματος είναι ανταγωνιστικός αλλά και ομαδικός παίκτης, κάτι που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο και στην επιχειρηματική αρένα. Μπορούν να πιθανολογήσουν ότι κάποιος που συμμετέχει σε μια ομάδα π.χ. διασωστών, ότι ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και δείχνει και ευθύνη, οπότε εάν ενδιαφέρεται σε μια δραστηριότητα που είναι εθελοντική και άνευ αμοιβής, γιατί να μην είναι ο άνθρωπος αυτός και ιδιαιτέρως εξυπηρετικός και υπεύθυνος, εντασσόμενος στην επιχείρηση και όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πελατών αυτής, από τη στιγμή που θα πληρώνεται κιόλας;

Κατανοείται με τα παραπάνω παραδείγματα, τι θα ήθελε να δει ο εργοδότης σας στο Βιογραφικό σας όσον αφορά στις κοινωνικές σας δραστηριότητες και ενασχολήσεις και στα άλλα ενδιαφέροντά σας (taxcoach.gr). Προφανώς, το να του γράψετε ότι σας αρέσει π.χ. η κολύμβηση, δεν του λέει κάτι με έμμεσο τρόπο για τα προσόντα σας.

Αναπτύξτε λοιπόν από όσο γίνεται νωρίτερα τέτοιου είδους δραστηριότητες και συμμετοχές, που διαβάζοντάς τες ο πιθανός εργοδότης σας, να αποκομίσει εμμέσως και να πιθανολογήσει θετικά στοιχεία για την προσωπικότητά σας, στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα και στην επιχείρηση στην οποία διεκδικείται να εργαστείτε.

Προσπαθήστε να κάνετε πρακτική / πρακτικές

Ακόμα και εάν έχετε υψηλό βαθμό στο πτυχίο σας, αυτός δεν εγγυάται ότι θα σας εξασφαλίσει εργασία (μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα κυρίως). Αυτό διότι ακόμα και αν έχετε αποφοιτήσει από το καλύτερο πανεπιστήμιο, οι συνθήκες στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο απέχουν από το θεωρητικό υπόβαθρο που αποκτήθηκε από το πανεπιστήμιο. Οι εργοδότες επιθυμούν και προτιμούν έμπειρους, καθώς είναι περισσότερο «ετοιμοπόλεμοι».
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή αποκτώντας το πτυχίο σας, εμπειρία δεν θα διαθέτετε, πρέπει να επιδιώκετε ενδεχομένως και πριν τελειώσετε την σχολή σας, να βρίσκετε ολιγόχρονη (για μερικούς μήνες, π.χ. το καλοκαίρι) εργασία στην οποία θα είστε εκπαιδευόμενοι. Ως εκπαιδευόμενοι, πρέπει να αποδεκτείτε ότι δεν θα πληρώνεστε ή μπορεί να πληρώνεστε, ιδίως αν το επιθυμεί ο εργοδότης σας πολύ λίγα. Αυτές τις ολιγόχρονες εργασίες σας πάνω στα πεδία του αντικειμένου που σπουδάζετε, πρέπει να τις βλέπετε ως πρακτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σας, που θα σας προσθέσουν την πολύτιμη εμπειρία, όταν μετά το πέρας των σπουδών σας, θα πρέπει να επιδιώξετε την αναζήτηση μιας ‘μόνιμης’ εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρέπει να το δείτε ως επένδυση στον εαυτό σας, ως μια δέσμη πρακτικών γνώσεων για τις οποίες δεν θα πληρώνεται για να τις αποκτήσετε αλλά δεν θα πληρώνεστε κιόλας.

Εννοείτε ότι όσο πιο πολλές ολιγόχρονες πρακτικές κάνετε σε πεδία συναφή με τις σπουδές σας, τόση εμπειρία προσθέτετε στον εαυτό σας, που θα είναι πολύτιμο εφόδιο στην αναζήτησή σας για ‘μόνιμη’ εργασία.
Ίσως δηλαδή πρέπει μόνοι σας να αναζητάτε επιχειρήσεις και να τους ζητάτε την άνευ μισθού εργασία σας σε αυτές, προκειμένου να αποκτήσετε εμπειρία. Οι επιχειρήσεις εάν πρόκειται για άνευ μισθού, υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να το δεχτούν. Υπολογίστε δε, ότι σε κάποιον που είναι άπειρος, η επιχείρηση (οι υπάλληλοί της, τα στελέχη της) πρέπει να του διαθέσουν χρόνο (που θα λείψει από κάτι άλλο) για να τον εκπαιδεύσουν.

Στα θετικά των πρακτικών, είναι και το ενδεχόμενο ότι εάν σε μια επιχείρηση που εργαστήκατε για πρακτική, τους αφήσατε ικανοποιημένους, γιατί τότε εάν έχει ανάγκη, να μην σας προσλάβει κανονικά; Είναι κάποιες υψηλότερες πιθανότητες.

Μάθετε καλά μια ξένη γλώσσα, ακόμα καλύτερα δύο

Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Φανταστείτε ότι είστε υποψήφιος για μια θέση εργασίας και έχετε τον ίδιο βαθμό πτυχίου με έναν συνυποψήφιό σας (και ανταγωνιστή σας για την θέση) ή μπορεί σε επίπεδο προσόντων να υπάρχουν άλλού πλεονεκτήματα και αλλού μειονεκτήματα οπότε συνδυαστικά είστε ως προς τον συνυποψήφιό σας στο ‘ίδιο’ επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, εάν ξέρετε μια γλώσσα παραπάνω, θα αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημά σας προκειμένου να προηγηθείτε στην επιλογή για την θέση από τον εργοδότη.

Επιπλέον, πείτε ότι αποφασίζετε να πάτε εκτός Ελλάδος να αναζητήσετε εργασία, ότι θα πάτε π.χ. στην Γερμανία. Γνωρίζοντας γερμανικά, θα ανταγωνιστείτε επί ίσους όρους τους γερμανούς που θα διεκδικούν την ίδια θέση. Εάν δε, γνωρίζετε και αγγλικά ενώ όπως είναι γνωστό, οι γερμανοί και οι γάλλοι (μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ως σωβινιστές, δεν μαθαίνουν αγγλικά, θα έχετε πλεονέκτημα στην αναζήτηση θέσης εργασίας στην Γερμανία ή στην Γαλλία, αφού θα γνωρίζετε την εκεί γλώσσα + αγγλικά, που λίγοι από τους ντόπιους (γερμανούς ή γάλλους) θα γνωρίζουν, οπότε πλεονεκτείτε εάν υποθέσουμε ότι στα άλλα σημεία (βαθμός πτυχίου, εμπειρία) είστε του ιδίου επιπέδου με τους ανταγωνιστές σας.

Κριτήριο για εκμάθηση ξένης γλώσσας, πρέπει να είναι όπως το παράδειγμα που σας έδωσα. Να σκεφτείτε σε ποια χώρα της Ευρωζώνης προτιμότερα που είναι και ελεύθερη η μετακίνηση, δεν μαθαίνουν αγγλικά (στην Γερμανία και Γαλλία) και να εστιάσετε σε αυτές, καθώς τυγχάνουν και μεγάλου μεγέθους οικονομίες. Επιπρόσθετα και εκτός Ε.Ε., ίσως θα πρέπει να εστιάσετε στα κινέζικα διότι η Κίνα πλέον είναι η μεγάλη και ανερχόμενη οικονομία διεθνώς, ενώ λίγοι είναι οι ευρωπαίοι που γνωρίζουν κινέζικα.

Στα θετικά της ξένης γλώσσας αλλά σε προσωπικό επίπεδο, είναι και ότι θα μπορείτε να φλερτάρετε ευκολότερα με όσους/όσες σας ενδιαφέρουν από τη χώρα της οποίας θα μάθετε την γλώσσα.

Υπολογίστε τώρα το πλεονέκτημά σας, εάν εκτός από αγγλικά και μία άλλη ξένη γλώσσα, έχετε μάθει και μία τρίτη (ακόμα και όχι πολύ καλά).

Φροντίστε την διαδικτυακή σας υπόληψη

Φανταστείτε ότι διεκδικείτε μια θέση εργασίας σε μια μικρομεσαία επιχείρηση όπως είναι οι περισσότερες στην Ελλάδα. Και μεταξύ όσων έλαβαν μέρος στην διαδικασία της συνέντευξης, έχουν προκριθεί εσείς και άλλοι δύο μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί από τον εργοδότη τελικά, ένας. Αποκλείεται τότε ο εργοδότης να γκουγκλάρει τους τρεις υποψήφιους, να δει τα διαδικτυακά τους ‘ίχνη’ (π.χ. παρουσία στο facebook) για να ‘αλιεύσει’ στοιχεία της προσωπικότητάς τους που είτε θα του αρέσουν είτε δεν θα του αρέσουν, προκειμένου να κάνει την τελική επιλογή του ενός;

Σκεφτείτε αυτό: ο εργοδότης γκουγκλάρει τους τρεις προκριθέντες για την μία θέση εργασίας, στο έναν δεν βρίσκει στοιχεία, στον άλλον βρίσκει ένα προφίλ π.χ. στο linkedin και σε εσάς βρίσκει στο προφίλ σας στο facebook, φωτογραφίες που σας δείχνουν σε κατάσταση μέθης. Παράδειγμα βέβαια είναι, αλλά δεν θα του αφήσετε άσχημες εντυπώσεις; (ακόμα και αν ήταν μια φορά η μέθη σας).
Γι’αυτό προσέχετε από νωρίς τι αναρτάτε στο διαδίκτυο, τι σχολιάζετε καθώς μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ‘εικόνα’ σας (την πιθανολόγηση από πλευράς δυνητικών εργοδοτών, για τον χαρακτήρα σας και την νοοτροπία σας).
Ιδίως στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, βάλτε και τις πιο ‘ανάλαφρες’ φωτογραφίες σας ή και post αλλά προσέξτε τα privacy settings. Για παράδειγμα, μια ‘ανάλαφρη’ φωτογραφία σας ή ένα καυστικό, ίσως ενοχλητικό post σας, καλό είναι να το έχετε βάλει να το βλέπουν μόνο φίλοι.

Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο ως «βιτρίνα» σας

Φτιάξτε ένα blog ή ένα site – ευτυχώς πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι κομπιουτεράς για να δημιουργήσεις μια δική σου σελίδα / ιστότοπο – στην οποία θα αναρτάς χρήσιμες για την επαγγελματική σου ζωή, δημοσιεύσεις. Δημοσιεύσεις, μέσα από τις οποίες θα προβάλλετε τις γνώσεις σας και θα μπορείτε να επιδεικνύετε με την σχετική αναφορά, στην αναζήτηση εργασίας.

Εν κατακλείδι, εκμεταλλευτείτε λοιπόν και αναπτύξτε στα πλαίσια του δυνατού, όλα τα παραπάνω. Όσο πιο πολύ τα αναπτύξετε, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε την απασχολησιμότητά σας!

Καλή επιτυχία σας εύχομαι στην ομολογουμένως δύσκολη προσπάθειά σας!

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

Συνεργάτης Tax Coach

Ίσως σας ενδιαφέρει και το κάτωθι άρθρο:
Ενισχύστε την προσωπική σας ανταγωνιστικότητα!

Related posts