Άρειος Πάγος: Η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος. Αυτό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια υπόθεση όπου ενοικιαστής δεν είχε πληρώσει τα ενοίκιά του· η δε απόφαση, μπορεί να επηρεάσει υποθέσεις παρόμοιες, ενοικιαστών που επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία λόγω της κρίσης, δεν πληρώνουν τα ενοίκια τους.
Ας δούμε όμως την υπόθεση, που περιέχει σημαντικές αποφάσεις, εν συντομία:
Ιδιώτης ενοικίαζε για επαγγελματικό χώρο (εστιατόριο) ακίνητο στην Βόρεια Ελλάδα, από ιδιοκτήτη που τύγχανε να είναι Δήμος.
Ο ιδιώτης ενοικιαστής και εστιάτορας, το έτος 2008 είχε καθυστερήσει να καταβάλει στον ΟΤΑ – ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενοίκια 8 μηνών, δημιουργώντας μια συνολική οφειλή €7.500.
Ο Δήμος – ιδιοκτήτης κατήγγειλε στο τέλος του 2008 τη σύμβαση, ζητώντας και με αγωγή, να του επιστραφεί το ακίνητο.
Σύμφωνα με το νόμο, η καταγγελία της σύμβασης επιτάσσει την αποπληρωμή της οφειλής εντός μηνός, αλλιώς η συμφωνία λύεται και το ακίνητο αποδίδεται στον ιδιοκτήτη.
Ο ενοικιαστής ωστόσο δεν κατέβαλε τα ενοίκια όπως προέβλεπε η νομοθεσία (εντός των 30 ημερών), αλλά τα κατέβαλε σε δύο δόσεις από τον δεύτερο μέχρι τον έκτο μήνα.
Κατά την εκδίκαση της αγωγής του ιδιοκτήτη στο Εφετείο, ο ιδιώτης ενοικιαστής ισχυρίστηκε πως η καθυστέρηση εξόφλησης της οφειλής του, οφειλόταν σε οικονομική δυσπραγία που αντιμετώπισε λόγω προβλημάτων υγείας συγγενικού του προσώπου. Επιπλέον, οι συνήγοροι του ενοικιαστή, υποστήριξαν πως η εφαρμογή των προθεσμιών, οδηγούσε σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.
Το Εφετείο απέρριψε τις αιτιάσεις του ιδιώτη, κρίνοντας πως όφειλε να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του λόγω της καθυστέρησης της αποπληρωμής των μισθωμάτων.
Η υπόθεση πήγε στον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εντέλει ότι η καθυστερημένη καταβολή των οφειλομένων μετά την παρέλευση των προθεσμιών, επιφέρει μεν απόσβεση της οφειλής, πλην όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση για απόδοση του μισθίου – και για να συνεχιστεί η μίσθωση του ακινήτου από τον ίδιο ενοικιαστή, χρειάζεται να συναφθεί νέα σύμβαση.
Οι λόγοι υγείας συγγενικού προσώπου που είχε επικαλεστεί ο ενοικιαστής προκειμένου να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων, απορρίφθηκαν από τον Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέροντας σχετικά ότι η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος και δεν απαλλάσσει τον ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας. Όσο για την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικές διαφορές όπως είναι οι μισθωτικές.
>>>•<<<
Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες
••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !
✎ ΠΟΛ. 1174:Πρόσθετες Διευκρινήσεις για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης μετά την ψήφιση του Ν.4334/2015
✎ Ευκλ. Τσακαλώτος για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών