5 Μαρτίου 2021

Breaking News

Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο τα πρώτα χρήματα στους μικρομεσαίους από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.Ένεση ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους έως 1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και ειδικότερα από το πρώτο υποταμείο αυτού που αφορά στη Χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Τα δάνεια αυτά, εκτιμάται από το υπουργείο, ότι θα έχουν επιτόκια χαμηλότερα από 1 έως 3 μονάδες από τα επιτόκια της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά την KfW ανοίγει ο δρόμος για να συμμετάσχουν κι άλλοι στο επενδυτικό ταμείο, ενώ για τις ελληνικές μικρομεσαίες είναι μία λύση χρηματοδότησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KfW δρ. Ούλριχ Σρέντερ ανέφερε ότι δάνειο θα μπορούν να λάβουν ΜμΕ με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και διάρκεια που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 7 χρόνια. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης αλλά και αναχρηματοδότηση δανείων, η αποπληρωμή τους θα γίνεται με καταβολή μόνο τόκων και αποπληρωμή στη λήξη του δανείου, σύμφωνα με το άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των τραπεζών και θα υπάρξει σχετική υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του υποταμείου και των τραπεζών. Τον Ιούλιο θα γίνει η εκταμίευση των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών και των ΜμΕ, ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων. Το συγκεκριμένο υποταμείο ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ, ενώ όπως εκτίμησε ο υπουργός μέσω ανακύκλωσης και μόχλευσης των χρημάτων αυτών η ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, σχολίασε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά για τη δική της συμμετοχή στο ταμείο.

Από την πλευρά του ο κ. Στρέντερ ανέφερε ότι αντίστοιχο ταμείο υπάρχει στην Ισπανία αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα επηρεάσει τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνησης, ανέφερε ότι στόχος είναι η στήριξη των ΜμΕ και όχι κάποιου κόμματος. Και πρόσθεσε: «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση».

Σχετικά με τη χορήγηση των δανείων προς τις ΜμΕ ο κ. Σρέντερ διευκρίνισε ότι από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν έχει τεθεί κανένας όρος αναφορικά με τις εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν οι ΜμΕ προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Διευκρίνισε δε ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων και για αυτό τον λόγο οι ίδιες θα κάνουν τις δικές τους αναλύσεις πριν χορηγήσουν το δάνειο.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

πηγή enikos.gr

 

ΔΕΙΤΕ Σχετικό άρθρο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο -Τμήμα Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ίδρυση – χρονοδιάγραμμα και όροι λειτουργίας του

 

Related posts