18 Ιουλίου 2024

Αναζητείται τρόπος ‘παγώματος’ της επιβολής ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Αναζητείται τρόπος ‘παγώματος’ της επιβολής ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Η Νέα Δημοκρατία αφού έθεσε ερώτημα στη Κομισιόν, έλαβε την απάντηση ότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση, αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία.

Σημειώνεται ότι η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα, ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Και μάλιστα είχε και… αναδρομική ισχύ, από τον Ιούλιο!

Μετά την απάντηση της Κομισιόν στο σχετικό ερώτημα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Όπως αναφέρθηκε, είναι χαρακτηριστικό ότι έμμεσους φόρους στον τομέα της εκπαίδευσης, έχει μόνο το Μπανγκλαντές διεθνώς και μάλιστα, το ασιατικό κράτος έλαβε τη σχετική απόφαση εντός του Ιουλίου, όπως και στην δική μας περίπτωση. Όμως ακόμα και το Μπαγκλαντές είναι καλύτερο της Ελλάδος καθώς ο έμμεσος φόρος που επέβαλε είναι 7,5% έναντι 23% στην Ελλάδα.

Στο τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, υπήρξε ‘θέμα’ αμέσως μετά την επιβολή ΦΠΑ και μάλιστα με κανονικό συντελεστή, ήτοι τον υψηλό 23% ενώ έως σήμερα απαλλάσσονταν. Η επιβάρυνση του κόστους είναι έως και επικίνδυνη, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας. Τα ‘βάρη’ στις οικογένειες, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε στην χώρα μας, σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης περνάει δυστυχώς, μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, θα αυξάνονταν σημαντικά σε μια περίοδο που πλήθος οικογενειών έχει πραγματική οικονομική στενότητα· να σταματήσουν να παρέχουν στα παιδιά τους εκπαίδευση δεν ‘παίζει, ωστόσο θα ωθούσε σημαντικό μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών στην παραοικονομία, έτσι ώστε να γλυτώνουν τον υψηλό ΦΠΑ· ο πραγματικός ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης θα συρρικνώνονταν με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό στην απασχόληση και στους φόρους προς το κράτος.

Ο Οργανισμός Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, διαμαρτυρήθηκε άμεσα προς τη κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω των προβλημάτων που προκαλεί, όπως και για τη σκανδαλώδη, μη πρόβλεψη ίσης μεταχείρισης για αρκετά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα συνέχιζαν να λειτουργούν εξαιρούμενα από τον ΦΠΑ και συνεπώς ανταγωνιζόμενα αθέμιτα την υπόλοιπη αγορά τους, λόγω του ότι λειτουργούν υπό τον μανδύα μη κερδοσκοπικού οργανισμού, παρόλο που ουσία είναι κερδοσκοπικοί.

Μετά από τις εξελίξεις που περιγράψαμε, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης που να ακυρώνει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχοντας μπροστά και άμεσα τις εκλογές και η απελθούσα κυβέρνηση του Σύριζα και ΑΝΕΛ, θα επιθυμούσαν μια λύση. Άρα, έχουμε μπροστά μας μια κατάσταση, που όλοι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν την ακύρωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκαπαίδευση, επομένως και κάπως θα επιτευχθεί.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

ΟΑΕΔ: ‘Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης’ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και για ιδιωτικές επιχειρήσεις

✎  ΟΑΕΔ: Έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 19.101 θέσεις Πλήρους Απασχόλησης

✎  Τρεις “δυνατές” δράσεις Επιδοτήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015

✎  ΟΙΕΛΕ: Σκανδαλώδης η εύνοια για ορισμένα Ιδιωτικά Σχολεία με τον ΦΠΑ

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts