Αντιπροσωπεία Ε.Ε.Α. με Δένδια –Ανησυχίες για κλείσιμο πολλών χιλιάδων μμΕ: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο του με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Ρεκλείτη.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού εν γένει, οι δραστηριότητες του Ε.Ε.Α. και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του.
Σε αυτά τα πλαίσια της συζήτησης, ο υπουργός ανάφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, το υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσσεις για να βρεθεί τρόπος αντικατάστασης των εσόδων των επιμελητηρίων, με ανταποδοτικούς πόρους, όπως π.χ. από υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ., τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά..
Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. ανάφερε στον υπουργό την εκτίμησή του ότι εφόσον η κατάσταση στην οικονομία μείνει ως έχει, επίκειται το κλείσιμο άλλων 300.000 επιχειρήσεων, πέραν των 200.000 που ήδη έκλεισαν, για να εισπράξουν την συμπάθεια του κ. Δένδια που είπε, ότι για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι θύματα της κρίσης και κινδυνεύουν να κλείσουν, θα υπάρξει μέριμνα ώστε να επιβιώσουν και να διατηρήσουν και ως επιχειρήσεις, την όποια απασχόληση παρέχουν.
Συζητήθηκαν επίσης το σχέδιο του ΥΠ.ΑΝ. για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: ο κ. Δένδιας είπε συγκεκριμένα ότι για τις δόσεις των «κόκκινων» δανείων, το θέμα είναι ως επί το πλείστον διαδικαστικό από πλευρά Τρόικας, η οποία καθυστερεί την τελική λύση μέσα από συνεχείς απαιτήσεις γραφειοκρατικής τεκμηρίωσης κάθε σημείου και πρότασης.
Έσπευσε πάντως να καθησυχάσει την αντιπροσωπεία ότι σε λίγο καιρό, θα γίνουν οι νέες ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί.
Όσον αφορά στα οφειλόμενα ως καθυστερημένους φόρους, εκφράστηκε η άποψη στη συζήτηση από πλευράς Επιμελητηρίου πως όποια ρύθμιση και αν γίνει, πολλοί από αυτούς τους φόρους, δεν θα εισπραχθούν διότι δεν υπάρχουν πλέον οι υπόχρεες επιχειρήσεις.
Συζητήθηκαν επίσης και θέματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και του νέου ΕΣΠΑ, όπως και η αλλαγή – αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου έτσι ώστε να υφίσταται κάποια επιπλέον ευκαιρία στην επιχειρηματικότητα.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Συρρικνώνεται και στο εννεάμηνο η βιοτεχνική δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη
✎ Μίχαλος: Να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ρύθμιση οφειλών
✎ Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ