5 Μαΐου 2024

Η ΠΟΠΕΚ ζητά παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος Εισροών-Εκροών

Η ΠΟΠΕΚ ζητά παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος Εισροών-Εκροών

Η ΠΟΠΕΚ ζητά παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος Εισροών-Εκροών: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Ανάπτυξης την παρακάτω επιστολή:Η ΠΟΠΕΚ ζητά παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος Εισροών-Εκροών

«Στις 15 Οκτωβρίου 2014, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με πολλούς πρατηριούχους και εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη ζήτηση, εξ αιτίας των μειωμένων τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία επηρεάζει πολύ θετικά, σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΦΚ, τις λιανικές τιμές.

Οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στην διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παραμένουν:

α) η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών, από μόνον τέσσερεις διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρίες από το ΕΣΥΔ και

β) η μη ολοκλήρωση από τις εταιρίες εγκατάστασης του συστήματος Εισροών-Εκροών σε πρατηριούχους και εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης.

Παρακαλούμε όπως, αφού διασταυρώσετε τα παραπάνω αναφερόμενα, επιληφτείτε δίνοντας παράταση προσαρμογής με νέο χρονοδιάγραμμα στα ως άνω ζητήματα, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διάθεση του πετρελαίου μεθαύριο 15/10/2014».

Το πρόβλημα της μη εγκατάστασης του συστήματος Εισροών-Εκροών, αφορά κυρίως σε πρατήρια της περιφέρειας και αυτό διότι στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Μαγνησίας, Ηρακλείου και Ιωαννίνων, η προθεσμίες εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου Εισροών-Εκροών έληξαν τον Αύγουστο του 2013 και το Φεβρουάριο του 2014 αντίστοιχα.

Για τα πρατήρια της υπόλοιπης χώρας όμως, η προθεσμία έληξε στις 27 Αυγούστου 2014 και για τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης λήγει αύριο, Τρίτη 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών εμπορίας καυσίμων, εκ των 3.332 πρατηρίων της περιφέρειας, 1.845 έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1845 (ήτοι το 55%) όπως και 100 περίπου από τους 350 υπόχρεους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Όσοι δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα Εισροών-Εκροών δεν δύνανται να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και αναγκαστικά, τίθενται εκτός αγοράς.

Related posts