3 Μαΐου 2024

Προς επανακαθορισμό των Αντικειμενικών Αξιών σε ρεαλιστικότερα επίπεδα

Προς επανακαθορισμό των Αντικειμενικών Αξιών σε ρεαλιστικότερα επίπεδα

Προς επανακαθορισμό των Αντικειμενικών Αξιών σε ρεαλιστικότερα επίπεδα: Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, παρακινεί την πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή, στο να προχωρήσει τον σχεδιασμό για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.αντικειμενικές αξίες

Και αυτό διότι κάτι τέτοιο πλέον επιβάλλεται από τις συνθήκες της αγοράς, που λόγω της έντονης εσωτερικής υποτίμησης, οι εμπορικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των έως σήμερα αντικειμενικών, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά και επιπλέον προβλήματα, πέραν της ιδίας της υφέσεως.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, λέγεται ότι είναι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, να αντανακλούν όσο γίνεται πιστότερα τις εμπορικές αξίες.

Όλο αυτό γνωστοποιήθηκε, αφού ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, με ερώτησή του, ζητούσε αναπροσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος ώστε οι τιμές ζώνης στον Νομό Ιωαννίνων, να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς. Ζητούσε επιπλέον, διόρθωση των λαθών του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών, με νέο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου εναρμονισμένο με τον πραγματικό συντελεστή δόμησης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων, μέσω των αναπροσαρμογών οι οποίες γίνονται συνολικά για όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μεμονωμένα για κάποια περιοχή».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, είχε συμφωνήσει με την Τρόικα, να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε οι αντικειμενικές τιμές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του 2016.

Ειδικά τώρα για τα Ιωάννινα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από 1/1/2011 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα φορολογητέας αξίας των ακινήτων 349 οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ότι ο καθορισμός των τιμών ζωνών των αντικειμενικών αξιών καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας που ίσχυσαν για τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, βασίστηκε στα εμπορικά δεδομένα της αγοράς των ακινήτων που ίσχυσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εμείς ως TaxCoach, έχουμε να σχολιάσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο, να επανασχεδιαστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε νέα, ρεαλιστικότερα και χαμηλότερα επίπεδα.

Ο μόνος λόγος για χρονοτριβή έως το 2016, είναι φοροειπρακτικός, αν και ούτε και αυτό επιτυγχάνεται διότι είναι παρανοϊκό, να πληρώνει κανείς φόρο, βάσει πολλαπλάσιων αντικειμενικών αξιών εν συγκρίσει με τις εμπορικές – και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που η αγορά ακινήτων στη χώρα μας έχει καθηλωθεί σε μηδαμινά επίπεδα πέραν της ύφεσης.

Related posts