24 Απριλίου 2024

Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ: Η νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες των Ταμείων είναι σε διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση και σε λίγο καιρό, αναμένεται να καταλήξει και να οριοθετηθεί.Ολοένα μεγαλύτερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο

Είναι αρκετά πιθανό ότι όσοι οφείλουν έως €15 χιλιάδες θα πάνε σε ρύθμιση με 96 μηνιαίες δόσεις, ήτοι βάθος 8 ετών και όσοι χρωστούν περισσότερα των €15 χιλιάδων, θα πάνε σε 72 μηνιαίες δόσεις, ήτοι βάθος 6 ετών.

Πρακτικά από τα δύο μεγάλα Ταμεία της χώρας, δηλαδή το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις νέες ρυθμίσεις με πολύ μεγαλύτερο χρονικό βάθος αποπληρωμής των χρεωστουμένων; Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα ρύθμιση; Και ποιο το όφελος των Ταμείων;

Διότι από τους οφειλέτες του ΙΚΑ, σχεδόν οι μισοί βρίσκονται εκτός παραγωγής και στον ΟΑΕΕ σχεδόν ένας στους τρεις οφειλέτες του, βρίσκονται εκτός παραγωγής.

Ουσιαστικά, από το σύνολο των οφειλετών των δύο μεγάλων αυτών Ταμείων, ποσοστό που πλησιάζει το 40% βρίσκεται εκτός παραγωγής και συνεπώς θα μείνουν εκτός της νέας ρύθμισης.

Από τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα ένα ποσοστό περίπου στο 75%, έχει χρέη έως €10 χιλιάδες, συνεπώς μπορούν θεωρητικά να πάνε στη ρύθμιση των 96 δόσεων.

Ακόμα όμως και αν όλοι αυτοί εισέρχονταν στη νέα ρύθμιση, το όφελος του ΙΚΑ θα ήταν μικρό καθώς όλοι αυτοί, χρωστούν μικρό μέρος του χρέους που έχει σχηματιστεί προς το Ταμείο (περίπου στο 10%) διότι στο ΙΚΑ, έχουμε μικρό αριθμό οφειλετών με πολύ μεγάλο χρέος.
Όμως λίγο πριν, αναφέραμε ότι ενεργοί επαγγελματικά είναι περίπου οι μισοί, άρα ούτε και αυτό το ποσό, το εν δέκατον της συνολικής οφειλής προς το ΙΚΑ, είναι σπράξιμο.

Όσον αφορά στον ΟΑΕΕ, εκ των οφειλετών του, ποσοστό περίπου 70% έχει χρέη έως €15 χιλιάδες, οπότε θα μπορούσαν θεωρητικά να πάνε σε ρύθμιση μηνιαίων πληρωμών σε βάθος 8 ετών.
Αυτοί, με τα χρέη έως €15 χιλιάδες, συναθροίζουν το 25% περίπου της συνολικής οφειλής προς το Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά όπως είπαμε περίπου δύο στους τρεις είναι ενεργοί επαγγελματικά · συνεπώς, μικρό το όφελος και στον ΟΑΕΕ, ακόμα και όλοι οι ενεργοί επαγγελματικά οφειλέτες του, συμμετείχαν στη νέα ρύθμιση.

Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που αδυνατούσε να πληρώσει τα τελευταία δύο – τρία χρόνια της έντονης κρίσης τις εισφορές του, λογικά θα έχει συγκεντρώσει κάποιο ποσό οφειλής γύρω στις €10 χιλιάδες.

Ακόμα και αν είναι επαγγελματικά ενεργός, του λένε ότι με τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να πληρώνει την οφειλή του σε 96 μηνιαίες δόσεις. Και βέβαια για να παραμείνει στην ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώνει κανονικά και τις εισφορές του για να μην χάσει τη ρύθμιση · μα… εάν δεν μπορούσε να πληρώνει κανονικά τα €450 περίπου ανά δίμηνο, θα μπορεί τώρα να πληρώνει + 100 με 150 ευρώ, δηλαδή στο εύρος €550 με €600;

Είναι παρανοϊκό!

Είναι προφανές λοιπόν, ότι εντέλει λίγοι θα συμμετάσχουν ουσιαστικά και με πρόθεση πραγματικής τήρησης της νέας ρύθμισης, διότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς.

Επιπλέον, είναι λογικό ότι με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, επομένως θα έχουμε εκλογές. Συνεπακόλουθα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα έχουμε αλλαγή κυβέρνησης και βέβαια με αυτή την αλλαγή πολιτικού σκηνικού, πολλοί μπορούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει, άλλη, καλύτερη ρύθμιση.

Άρα συμπεραίνουμε δια της λογικής, ότι τα αποτελέσματα της νέας και πολυδιαφημισμένης ρύθμισης, θα είναι ‘φτωχά’ · σε αυτή μας την διαπίστωση συνηγορεί και δημοσκόπηση που έγινε σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δηλαδή μια πρακτική διαπίστωση, στο http://oaee1.blogspot.gr/.

Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση, συλλέχθηκαν 1.123 απαντήσεις από οφειλέτες του ΟΑΕΕ πανελλαδικώς.

Τα συμπεράσματα συντριπτικά υπέρ της αποτυχίας και της νέας, πολλά υποσχόμενης, ρύθμισης των πολλών δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 96% των ερωτηθέντων, δεν θα μπορέσει να μπει στην νέα ρύθμιση με βασική αιτία τις τρέχουσες υψηλές εισφορές. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν άλλοι όροι των ρυθμίσεων, όπως προκαταβολή ή εξοφλημένο το τρέχον έτος κ.λπ..

Από την δημοσκόπηση αυτή, φαίνεται ότι οι οφειλέτες θα ήθελαν να δώσουν χρήματα στον ΟΑΕΕ για τις τρέχουσες εισφορές και τα οφειλόμενα, σημαντικά όμως μικρότερα ποσά από αυτά που σκέφτονται η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα · ποσά προσαρμοσμένα στις πραγματικές δυνατότητες.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το ίδιο το Ταμείο, με μια μη ρεαλιστική ρύθμιση, χάνει τη δυνατότητα να εισπράξει κάποια χρήματα που αλλιώς, εάν δηλαδή είχε διαμορφώσει μια ρεαλιστική ως προς τις συνθήκες της αγοράς, ρύθμιση, θα εισέπραττε.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Η Τρόικα πιέζει για άμεση εκκαθάριση του μητρώου οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων
✎ ΟΑΕΕ: Δώστε (κάτι) και σωθείτε – σχετικά με τα Ληξιπρόθεσμα

Related posts