25 Απριλίου 2024

Διαμορφώνεται αρνητική τάση στις Ελληνικές Εξαγωγές

Διαμορφώνεται αρνητική τάση στις Ελληνικές Εξαγωγές

Διαμορφώνεται αρνητική τάση στις Ελληνικές Εξαγωγές: Παρά τη σταδιακή βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, καθώς και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αγαθών καταγράφει πτωτική πορεία με ρυθμό 4,6% το α΄ εξάμηνο 2014.ελληνικές εξαγωγές

Διαμορφώνεται λοιπόν μια αρνητική τάση η οποία πρέπει άμεσα να αναστραφεί.

Βασικοί πυλώνες για να μπουν οι εξαγωγές μας και πάλι σε ανοδική δυναμική τροχιά ανάπτυξης είναι οι εξής:

1) Διεύρυνση υφιστάμενης εξαγωγικής βάσης επιχειρήσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων

2) Βελτίωση ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων προϊόντων

3) Παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων, με έμφαση σε αγαθά για τα οποία υπάρχει διεθνώς αυξημένη ζήτηση

4) Διατήρηση παραδοσιακών αγορών αλλά και στόχευση σε εναλλακτικές ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, με διασφάλιση προγραμμάτων προώθησης-προβολής αλλά και προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων σε αυτές, με εντατικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό και διμερές επίπεδο

Στατιστική Τεκμηρίωση – Ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές μας κατέγραψαν μείωση κατά 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2% σημείωσαν οι εισαγωγές μας (συμπ. πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε €10,6 δισ., αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 9,6%.

260814-1

Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-7%) και των βιομηχανικών ειδών (-2,8%), ενώ σταθερότητα κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων.

Επιπλέον, διατηρείται η έντονη κάμψη στις πωλήσεις ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές (-68,6%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές μας σε ποτά – καπνά (-11,3%).

Στον αντίποδα, η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου των χημικών προϊόντων κατέγραψε αύξηση κατά 6,5%, αποσπώντας μερίδιο 10,2% στις συνολικές εξαγωγές μας.

260814-2

Σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, την βελτίωση των σχετικών τιμών, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α΄ εξάμηνο 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά €1.228 εκατ. στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (7,8%), αλλά και από την αύξηση στις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (13,4%).

Ελληνική εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές % ΑΕΠ)

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το α΄ εξάμηνο 2014 κατέγραψε μείωση κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ σε αξία ανήλθε σε €85,9 δισ.. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το ίδιο διάστημα υπολογίζονται σε 15,3%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών & υπηρεσιών υπολογίζονται σε 29,8%.

260814-3

 

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

 

Related posts