26 Απριλίου 2024

Ασύλληπτο το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Ασύλληπτο το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Το ασύλληπτο ποσό των 3,7 δισεκ. ευρώ άγγιξε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ήταν «έκπληξη» για το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα να εκφράζονται σκέψεις για μειώσεις… Σκέψεις είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά, είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους. Πάντως για το 2015 η μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ θεωρείται δεδομένη.

Το αρχικό πλάνο του υπουργείου βασιζόταν σε μετατροπή του φόρου ΕΝΦΙΑ ως «συμπληρωματικό» έσοδο (με βεβαίωση εσόδων ύψους 3,23 δισεκ. ευρώ περίπου) στα συνολικά έσοδα του κράτους και με ποσοστό είσπραξης του περί του 83%, ώστε να εμφανιστούν στα ταμεία περίπου 2,65 δισεκ. ευρώ, για να συμφωνεί και ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τους.

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με τους συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, (οι μεν πρώτοι κυμαίνονταν σε χαμηλούς συντελεστές και οι δεύτεροι σε μεγαλύτερη αύξηση συντελεστών για να επιτευχθεί η απαιτούμενη εισπραξιμότητα και να μην παρουσιαστεί κενό στα έσοδα του κράτους), δεν επικράτησε μεν η τρόικα, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα των βεβαιωμέων εσόδων δημιούργησε απρόβλεπτο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο.

Το ποσό των 3,7 δισεκ. ευρώ θα χτυπήσει σαν «κανόνι» τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να το πληρώσουν σε  5 μηνιαίες δόσεις (με 1η δόση το τέλος Αυγούστου), σε μια περίοδο που ήδη έχουν και την πληρωμή των διμηνιαίων δόσεων φόρου εισοδήματος και λοιπών φόρων.

Φοροβραχνάς με χρονολόγιο (καταληκτικές ημερομηνίες):

  • 31 Ιουλίου: 1η δόση Φόρου Εισοδήματος
  • 29 Αυγούστου: 1η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 30 Σεπτεμβρίου: 2η δόση Φόρου Εισοδήματος, 2η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 31 Οκτωβρίου: 3η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 28 Νοεμβρίου: 3η και τελευταία δόση Φόρου Εισοδήματος, 4η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 31 Δεκεμβρίου: 5η και τελευταία δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α., Τέλη Κυκλοφορίας 2015

Στο σημείο αυτό, το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η φράση του Oren Arnold (Αμερικανού χιουμορίστα)

«Θεέ μου, δώσ’ μου υπομονή, ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!»

της Χ. Σοφιανοπούλου

 

Related posts