29 Νοεμβρίου 2023

Breaking News

Ελαφρώς δυσμενέστερο το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ελαφρώς δυσμενέστερο το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ελαφρώς δυσμενέστερο το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.οικονομία της Ευρωζώνης

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώνεται εκ νέου τον Μάιο και διαμορφώνεται στις 91,4 (από 92,7) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι αυτή η νέα αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως στις Υπηρεσίες και Κατασκευές, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, άλλωστε δεν σημειώθηκε κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, υπάρχουν κινήσεις εσωτερικού δανεισμού, με καθυστερήσεις στις οφειλές του Δημοσίου και χρησιμοποίηση των διαθεσίμων διάφορων οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, εξέλιξη που ασφαλώς συντελεί στη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία.

Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές φαίνεται ότι έχει καθοριστική επίδραση στις προσδοκίες. Όπως έχει αναφερθεί από το ΙΟΒΕ κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα πλήττει καίρια την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που ήδη αποτυπώθηκε και στα επίσημα στοιχεία για το ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Συνολικά πάντως πολίτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αναµονής, ώστε να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από πιθανή βραχυπρόθεσμη ή πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Αναλυτικότερα:

• στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κερδίζουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρά.

• στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.

• στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ και ο δείκτης τωνεκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.

• στις Κατασκευές, καταγράφεται έντονη επιδείνωση στην προβλεπόμενη απασχόληση, η οποία υπερσκελίζει την άνοδο στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων που παραμένουν έντονα δυσμενείς.

• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας, στο info@taxcoach.gr, για να ακούσετε την πρότασή μας.

✎ ΟΓΑ: Πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας 2015
✎ IKA: Ασφαλιστικός Οδηγός του Εργοδότη
✎ Εντός του Καλοκαιριού, δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις ανέργων μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ

✎ 450 θέσεις στη ΔΕΗ μέσω ΑΣΕΠ
✎ Ευκαιρίες απασχόλησης στον ΟΤΕ

Άλλες ενδιαφέρουσες Ειδήσεις

Related posts