5 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝ.Φ.Ι.Α. με έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

ΕΝ.Φ.Ι.Α. με έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

ΕΝ.Φ.Ι.Α. με έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία με τις αλλαγές – διορθώσεις και βελτιώσεις του νέου φόρου ακινήτων.Ενιαίος Φόρος Ακινητών ΕΝΦΙΑ

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το ποσοστό της έκπτωσης ‘κλείδωσε’ σε χθεσινή σύσκεψη των: υπουργού Οικονομικών, υφυπουργού Οικονομικών και Γενικής Γραμματέος Δημοσίων Εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μικρή έκπτωση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακίνητα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Το ποσοστό της έκπτωσης, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια με το προκάτοχο του φόρου, το γνωστό «χαράτσι» (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, δεν πλήρωνε καθόλου φόρο.

Η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία.

Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων.

Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις.

 

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

✎ Στο 54% το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σύμφωνα με αποτελέσματα των ερευνών του ΣΔΟΕ

✎ Νέο MSN από την Microsoft στην Ελλάδα

✎ Διασύνδεση των Κεντρικών Μητρώων – Εμπορικών Μητρώων και Μητρώων Εταιρειών με στόχο τη διασυνοριακή πρόσβαση σε επιχειρηματικές πληροφορίες

✎ «Καμπανάκι» από το Harvard για το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα

Related posts