2 Μαΐου 2024

«Καμπανάκι» από το Harvard για το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα

«Καμπανάκι» από το Harvard για το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα

«Καμπανάκι» από το Harvard για το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα: Το διευρυνόμενο χάσμα στις ΗΠΑ μεταξύ των πλουσιότερων και της μεσαίας και χαμηλότερης εισοδηματικά τάξης είναι “μη βιώσιμο” και δείχνει απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, σύμφωνα με Μελέτη του Harvard Business School που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

χάσμα στα εισοδήματα

Το Harvard είναι με διαφορά, το καλύτερο πανεπιστήμιο διεθνώς στους τομείς των οικονομικών και επιχειρήσεων, οπότε είναι χρήσιμο να προσέχουμε τις επισημάνσεις του. Μάλιστα, όπως όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια, είναι μάλλον συντηρητικό παρά ριζοσπαστικό και συνεπώς, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαπιστώσεις της Μελέτης του, όταν λέγονται από έναν τόσο έγκυρο και βασικά συντηρητικό οργανισμό.
Επιπλέον τα όσα λέει, παρόλο που αναφέρονται στην αμερικάνικη οικονομία, βρίσκουν εφαρμογή και στην Ευρώπη.

Η Μελέτη με τίτλο “Μια οικονομία που κάνει μισή τη δουλειά της”, αναφέρει ότι οι αμερικάνικες επιχειρήσεις – ιδίως οι μεγάλες – δείχνουν μερικά σημάδια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς τους στην διεθνή σκηνή, αλλά οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιθανόν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν απαιτώντας καλύτερους μισθούς και δικαιώματα.

“Επιχειρηματολογούμε ότι μια τέτοια απόκλιση είναι μη βιώσιμη” αναφέρει η Μελέτη, η οποία βασίζεται σε έρευνα επί 1.947 αποφοίτων του Harvard Business School ανά τον κόσμο και οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν προβλήματα με το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, τις υποδομές μεταφορών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Περίπου 47% των συμμετεχόντων στην Μελέτη, είπε ότι κατά τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένουν οι αμερικάνικες επιχειρήσεις να είναι ταυτόχρονα λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς και λιγότερο ικανές να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και συναφή δικαιώματα, όταν την αντίθετη οπτική υποστήριξε το 33% των συμμετεχόντων στην Μελέτη.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια βελτίωση από μια Μελέτη του Harvard Business School που έγινε το έτος 2012, και στην οποία το 58% από τους συμμετέχοντες αποφοίτους του ανέμεναν υποχώρηση στην αμερικάνικη ανταγωνιστικότητα.

Αλλά το Harvard ανάφερε ότι οι συμμετέχοντες στην Μελέτη του 2014 “ήταν πολύ περισσότερο ελπιδοφόροι για το επιτυχές μέλλον της ανταγωνιστικότητας των αμερικάνικων επιχειρήσεων από ότι ήταν ως προς τις μελλοντικές πληρωμές των αμερικανών εργαζομένων”.

Εργαζόμενοι στο τομέα fast food  που διεκδίκησαν και έλαβαν αύξηση του ελάχιστου μισθού.
Εργαζόμενοι στο τομέα fast food στις ΗΠΑ που διεκδίκησαν και έλαβαν αύξηση του ελάχιστου μισθού.

Το Harvard κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βοηθήσουν στην επίλυση του εισοδηματικού χάσματος στις ΗΠΑ, δουλεύοντας πάνω στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, στην ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης δεξιοτήτων και σε υποδομές μεταφορών, μεταξύ άλλων.

“Μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων που είναι κοντόφθαλμα, μπορεί να είναι ικανοποιημένα με μια αμερικάνικη οικονομία της οποίας οι εταιρείες κερδίζουν στις διεθνείς αγορές χωρίς να ανυψώνεται το βιοτικό επίπεδο. Αλλά κάθε ηγέτης που βλέπει μακριά, κατανοεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν ένα βαθύ μερίδιο ευθύνης στην ευημερία του μέσου Αμερικανού”, αναφέρει η Μελέτη.

“Οι ευημερούντες πολίτες γίνονται περισσότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, πιο πρόθυμοι καταναλωτές και υποστηρικτές με μεγαλύτερη ένταση, πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων… οι πολίτες που ‘παλεύουν’ να τα βγάλουν πέρα και είναι δυσαρεστημένοι από την δουλειά τους , γίνονται ‘σφιχτοί’ μπροστά στην ταμειακή [εννοεί ότι καταναλώνουν λίγο και δύσκολα] και με αντι-επιχειρηματική νοοτροπία στην κάλπη”, αναφέρει η Μελέτη, με το τελευταίο να υπονοεί ότι και σε πολιτικό επίπεδο, όταν οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τις αμοιβές από την εργασία των, υποστηρίζουν λύσεις μη φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Τα ακούει όλα τα παραπάνω η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και Χαρδούβελης; Μήπως πρέπει να περάσουν όλοι τους αυτοί, από ταχύρυθμη (επαν)εκπαίδευση;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Οι Αυξήσεις στον Κατώτατο Μισθό στις ΗΠΑ, ενισχύουν την Απασχόληση
✎ H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

Related posts