2 Σεπτεμβρίου 2024

Εξόρμηση στην αγορά για έλεγχο κυρίως για έκδοση αποδείξεων

Εξόρμηση στην αγορά για έλεγχο κυρίως για έκδοση αποδείξεων

Εξόρμηση στην αγορά για έλεγχο κυρίως για έκδοση αποδείξεων, ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι

Οι ελεγκτές θα ζητούν την επίδειξη της απόδειξης από τον πελάτη έξω από το κατάστημα ή την έδρα του επαγγελματία (συνεργείο, εκπαιδευτήριο, ιατρείο, δικηγορικό γραφείο  κ.ά.) και μόνο αν δεν υπάρχει ή δεν επιδεικνύεται αυτή, ο έλεγχος θα συνεχίζεται εντός του καταστήματος ή της επιχείρησης.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο πελάτης καταστήματος δεν διαθέτει απόδειξη για τα προιόντα αγόρασε ή αρνείται να την επιδείξει τότε, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

Ειδικότερα όταν πρόκειται για ελέγχους εστιατορίων, ταβερνών,  καφενείων, μπαρ, πιτσαριών και γενικότερα, καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, οι ελεγκτές θα εισέρχονται στο κατάστημα για να ελέγξουν την έκδοση αποδείξεων.

Ιδιαίτερες οδηγίες δίδονται για τους ελέγχους σε μια σειρά επαγγελματιών οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 είχαν υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων ασφαλών πληροφοριών. Πρόκειται για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και άλλες επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2014, καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ελεγκτές θα ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν από τους παραπάνω επαγγελματίες-φορολογούμενους και στη συνέχεια θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα παραστατικά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δίδεται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται εγγράφως, με απλή κοινοποίηση σχετικού σημειώματος, στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
Για τα παραπάνω θα ενημερώνεται εγγράφως και η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. (εφόσον είναι άλλης αρμοδιότητας) προκειμένου σε περίπτωση μη υποβολής των προαναφερόμενων δηλώσεων να προγραμματίσει και διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους.
Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει σε έλεγχο.

>>><<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

 ΓΓΔΕ: Κατάσχεση αδήλωτων Ταμειακών Μηχανών σε επιχειρήσεις της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που εξέδιδαν πλαστές ταμειακές αποδείξεις

 Ίδρυση ηλεκτρονικά εταιρείας σε ελάχιστο χρόνο στην Εσθονία… Στην Ελλάδα;;;

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts