27 Απριλίου 2024

Επενδύσεις: Το “Μήλο” του επενδυτικού παραδείσου

Επενδύσεις: Το “Μήλο” του επενδυτικού παραδείσου

Επενδύσεις: Το “Μήλο” του επενδυτικού παραδείσου. Πρόκειται βέβαια για την γνωστή μας APPLE (Μήλο στα ελληνικά). Η μεγάλη, πρωτοπόρος και καινοτόμος εταιρία τεχνολογίας με τόσες τεχνολογικές πρωτιές, βαδίζει προς τα προηγούμενα υψηλά της, στα επίπεδα των 100 δολαρίων.Επενδύσεις: Το "Μήλο" του επενδυτικού παραδείσου

Η τάση της είναι καθαρά ανοδική όπως φαίνεται από το ανοδικό ‘καναλάκι’ εντός του οποίου πορεύεται από τον Ιούλιο του 2013. Εάν καταφέρει να ξεπεράσει τα επίπεδα των 100 δολαρίων (προηγούμενο υψηλό), θα έχουμε νέα ιστορικά υψηλή τιμή.
Σε αυτή την περίπτωση, η μετοχή δεν έχει τεχνικές αντιστάσεις καθώς θα έχει ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα επίπεδα τιμών και συνεπώς δεν θα έχει πολλούς ‘εγκλωβισμένους’ από προηγούμενα επίπεδα τιμών που πιθανότατα θα έβγαιναν επ’ευκαιρία της σημαντικής ανόδου ως πωλητές και θα την επιβράδυναν. Ξεπερνώντας τα 100 δολάρια, όλοι θα έχουν κέρδη αφού πλέον θα πορεύεται σε νέα υψηλά (άλλοι μικρότερα και άλλοι μεγαλύτερα, όμως όλοι θα έχουν κέρδη) και επομένως χωρίς αντιστάσεις, θα είναι ευκολότερο να συνεχίσει ανοδικά, ίσως δε και να επιταχύνει, ακριβώς επειδή δεν θα έχει αντιστάσεις στην ανοδική της πορεία (taxcoach.gr).

aapl1

Φαίνεται λοιπόν να αποτελεί μία επενδυτική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (19/6/2014), είτε για βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά και μακροπρόθεσμα. Και βέβαια ένας επενδυτής, είναι μάλλον καλύτερο να βλέπει μακροπρόθεσμα, καθώς:

(α) Όπως έχει φανεί στο παρελθόν, η APPLE έχει υπεραποδώσει του δείκτη S&P 500.  Είναι αυτό σημαντικό; Παραείναι σημαντικό θα λέγαμε, καθώς όταν κάποιος ασχολείται με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, ακόμα και όταν έχει έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο ή και διαχειριστή, η ιστορία έχει δείξει ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές επενδύσεων αποδίδουν λιγότερο από ότι ένας δείκτης αναφοράς όπως ο S&P 500.  Με άλλα λόγια, εάν ένας επαγγελματίας διαχειριστής επενδύσεων πετυχαίνει απόδοση ανώτερη ενός δείκτη αναφοράς όπως ο S&P 500, τότε θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος.

Η APPLE λοιπόν που την τελευταία πενταετία έχει αποδώσει περίπου 350%, έχει όχι απλώς ξεπεράσει, αλλά έχει αφήσει μακράν πίσω τον S&P 500, που έχει αποδώσει “φτωχά” σε σύγκριση με την APPLE, μόνο περίπου +115%. Βλέπετε την υπεραπόδοση της APPLE στο παρακάτω γράφημα με τον δείκτη S&P 500 με την κόκκινη γραμμή.

aapl2

(β) Με μία μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στην APPLE, μπορεί κανείς να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της εταιρίας, ιδίως εφόσον πιστεύει ότι η καινοτομική της δημιουργικότητα δεν εξαντλήθηκε με τον θάνατο του ιδρυτού της, Steve Jobs στον οποίο ομολογουμένως οφείλει πολλά. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος πιστεύει ότι η APPLE, διαπνεόμενη από το πνεύμα του Jobs, θα παρουσιάσει και στο μέλλον, νέα προϊόντα που θα είναι πρωτοπόρα, διαφορετικά και ενδεχομένως επαναστατικά, τότε προφανώς και εφόσον επαληθευτεί, αυτό θα μεταφραστεί στο μέλλον σε πολλαπλάσια επίπεδα τιμών της μετοχής της, σε σχέση με τα τρέχοντα.

(γ) Παρόλο που η συνολική της χρηματιστηριακή αξία στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (με την μετοχή στα 93 σχεδόν δολάρια) είναι υψηλότατη, στην πραγματικότητα δεν μπορεί ‘θεμελιωδώς’ να θεωρηθεί ακριβή. Μάλιστα θα λέγαμε ακριβώς το αντίθετο, αφού ο δείκτης P/E δηλαδή το πολλαπλάσιο της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής ως προς τα ανά μετοχή κέρδη, είναι ομολογουμένως για μια εταιρία του αυτού μεγέθους, ισχύος, οικονομικής ευρωστίας και προοπτικών, χαμηλό, μόλις στο 15,34.
Θεμελιωδώς, μια εταιρία με τα χαρακτηριστικά της APPLE όπως περιγράψαμε, θα μπορούσε να δικαιολογήσει Ρ/Ε της τάξης του 20 και 25 (αυτό συνεπάγεται σημαντική δυνητική ανοδική δυνατότητα) χωρίς να θεωρείται ακριβή ως εκείνα τουλάχιστον τα επίπεδα Ρ/Ε.

Για τους ενδιαφερόμενους, ο κωδικός της APPLE στο αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι AAPL.

>>>•<<<

Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο επενδυτική συμβουλή ή προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχών και λοιπών επενδυτικών αξιών. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μόνος του να αξιολογεί το σύνολο των στοιχείων και να αποφασίζει με ιδία ευθύνη για τις επενδύσεις του.

Related posts