27 Απριλίου 2024

Εφόδους για φοροδιαφυγή σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους

Εφόδους για φοροδιαφυγή σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους

Εφόδους για φοροδιαφυγή σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους, θα υλοποιούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και για αναζήτηση χρημάτων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο και μάλιστα, άνευ παρουσίας δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των φορολογικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).Εφόδους για φοροδιαφυγή σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους

Αυτή την δυνατότητα έδωσε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με γνωμοδότηση που εξέδωσε με μικρή πλειοψηφία (14-10 ψήφων), πράγμα που δείχνει και την διχογνωμία των ιδίων των νομικών για το θέμα.

Τώρα λοιπόν, τα ελεγκτικά συνεργεία θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και να ψάξουν να βρουν «ζεστό» χρήμα ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων στο Δημόσιο.

Οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και άνευ παρουσίας εισαγγελέα σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

 

 

 

Related posts