3 Μαΐου 2024

Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια!

Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια!

Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια! O P. Bofinger, γνωστός οικονομολόγος που συμμετέχει στο Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είπε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στην εκπομπή HARDtalk του BBC.Bofinger: Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια!

Σε σχετική ερώτηση για τον ανερχόμενη ευρωδυσαρέσκεια στην χώρα του (Γερμανία), ο γνωστός οικονομολόγος είπε ότι δεν τον καταλαβαίνει αυτόν τον ευρωσκεπτικισμό και τον χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και αστήριχτο.

Και αιτιολόγησε την άποψή του, καθώς:

Πρώτον, ουσιαστικά δεν έχουν πραγματικά πληρώσει τις ‘προβληματικές’ χώρες,

Δεύτερον διότι η Γερμανία κερδίζει από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Η χώρα του έχει καταστεί ‘ασφαλές καταφύγιο’(safe haven) για χρήματα που κατευθύνονται από άλλες χώρες στη Γερμανία.
Και πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία από τα μακροχρόνια επιτόκια εξοικονομεί περίπου €20 δισ. ετησίως.

• Και τρίτον, η Γερμανία είναι η χώρα που κερδίζει και επωφελείται περισσότερο από το €υρώ, καθώς διατηρεί μια αυξημένη ανταγωνιστικότητα που ωφελεί την οικονομία της.
Άνευ του ευρώ, η Γερμανία θα είχε αντιμετωπίσει μια τεράστια ανατίμηση και ίσως κατέληγε σε μια κατάσταση σαν και αυτήν της Ιαπωνίας, που μετά από μια σειρά ανατιμήσεων του νομίσματός της, έχει απωλέσει πολύ σε ανταγωνιστικότητα διεθνώς, με όσα αρνητικά συνεπάγονται για την οικονομία της.

Ο Peter Bofinger, ανάφερε απαντώντας σε ερώτηση, ότι η Ευρώπη σώθηκε από τον Μάριο Ντράγκι, Διοικητή της ΕΚΤ το 2012 και δυο χρόνια τώρα, η Ευρωζώνη δεν εκμεταλλεύθηκε τον χρόνο που της χάρισε ο Ντράγκι για να τονώσουν και ωθήσουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης σε επέκταση, επομένως χαρακτήρησε αυτή τη διετία ως μια χαμένη διετία.
Με αυτό το τελευταίο του σχόλιο, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, υπαινίχθηκε την εμμονή της Μέρκελ στην λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

✎ «Καμπανάκι» από το Harvard για το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα

✎ H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’

Related posts