25 Απριλίου 2024

Κατάντια; Σοβιετία; Ή σύνηθες μέγεθος;

Κατάντια; Σοβιετία; Ή σύνηθες μέγεθος;

Κατάντια; Σοβιετία; Ή σύνηθες μέγεθος; Γνωστός πολιτευτής, έβαλε στο προφίλ του στο facebook, μια εικόνα με την εξέλιξη των ΔΥ στην Ελλάδα, η οποία δείχνει διαχρονικά και μέχρι το 2010, μια σημαντική αύξησή των, σχολιάζοντας δε, «η κατάντια σε ένα πίνακα».

Ο πίνακας της αναρτήσεως, ήταν αυτός:

280415-2

Εδώ λοιπόν, έψαξα λιγάκι για να δω εάν όντως είμαστε Σοβιετία, καθώς ούτε και εγώ θέλω το υπέρμετρο, ενοχλητικό κράτος.

Στην Ελλάδα λοιπόν, 768 χιλιάδες ΔΥ το έτος 2010, που σήμερα θα έχουν μειωθεί ελαφρώς, αλλά έστω με 768 χιλιάδες, κάνουν ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού 7,1%.

Στην οικονομικά αρκετά φιλελεύθερη Αμερική (ΗΠΑ) –  κάποιοι θα την έλεγαν και καπιταλιστική, ο αριθμός των ΔΥ είναι 21,8 εκατ. (στοιχεία 2013 εν αντιθέσει με τα δικά μας που είναι του 2010), ήτοι ποσοστό 6,8% επί του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.

280415-3
Πηγή για τα δεδομένα των ΔΥ στις ΗΠΑ, εδώ.

Συνεπώς, οποιοσδήποτε καλόπιστος θα δεχτεί ότι το 7,1% σε εμάς, που σήμερα μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο, σε σχέση με το 6,8% των αρκετά φιλελεύθερων οικονομικά ΗΠΑ, δεν μας καθιστά και … Σοβιετία.

Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους ΔΥ στην Ελλάδα και θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στο πως θα γίνουν κάποιοι εξ αυτών, αποδοτικότεροι και φιλικότεροι προς τους πολίτες, ωστόσο δεν κατανοώ το πώς κάποιοι πολιτευτές, έχουν αναγάγει την όλη πολιτική τους προσπάθεια, σε έναν αγώνα κατά του Δημοσίου και των ΔΥ, που δείχνει εκτός τόπου και χρόνου.

Ο συμπαθής πολιτευτής που ανήρτησε την εν λόγω εικόνα, συνήθως υπέρμαχος της κοινής λογικής, νομίζω ότι ξέχασε στην ανάρτησή του, να κάνει οποιαδήποτε σύγκριση που να του επιβεβαιώσει την «κατάντια» και χωρίς να σκεφτεί ότι μπορεί, η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται διαχρονικά στους ΔΥ στην Ελλάδα, να οφείλεται μονάχα στο γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια, ο αριθμός των ΔΥ στην χώρα μας, ήταν υπερβολικά μικρός για τα διεθνή δεδομένα.

Ξέχασε δηλαδή να κάνει πράγματα, που κατά την άποψή μου, θα ήθελε η κοινή λογική, πριν από μια τέτοια, σαφώς υποτιμητική ανάρτηση, για τους ΔΥ.

Λίγη προσοχή λοιπόν στις αναρτήσεις μας! Το οφείλουμε στη κοινή λογική, ιδίως εάν θέλουμε να παίξουμε και κάποιον ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ 87.000 οφειλέτες προχώρησαν σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts