2 Σεπτεμβρίου 2024

Κριτική Μίχαλου στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015

Κριτική Μίχαλου στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015

Κριτική Μίχαλου στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2015, σχολίασε τα ακόλουθα, που όπως θα δείτε, ασκούν κριτική, προς την κυβέρνηση.Μίχαλος

O κ. Μίχαλος είπε συγκεκριμένα (με πλάγια γράμματα, ο δικός μας σχολιασμός στα λεγόμενα του προέδρου του ΕΒΕΑ):

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, για το 2015, επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 2,9%, μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να ενισχυθεί με σημαντικές πρωτοβουλίες και αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Παρατηρούμε ότι ο κ. Μίχαλος, χαρακτηρίζει το σχέδιο αισιόδοξο και αμέσως προσθέτει ότι για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται να ενισχυθεί με (…), πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζει το σχέδιο Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, έτσι όπως παρουσιάστηκε, ανεδαφικό ως προς τους στόχους επιστροφής στην ανάπτυξη.

Δυστυχώς, στο προσχέδιο δεν προβλέπεται η μείωση, έστω και σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά είναι ανεπαρκείς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Σαφείς και άμεσες οι αιχμές για το σημαντικότατο για την αγορά και τις επιχειρήσεις, θέμα της φορολόγησής τους, όπως και για τις Δημόσιες Επενδύσεις, που αν επεκτείνονταν σημαντικά, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Αισιόδοξες είναι επίσης οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων, καθώς αυτές στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, όμως, έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής.

Ξανά, δείχνει ο κ. Μίχαλος ότι έτσι όπως είναι το σχέδιο Προϋπολογισμού, είναι αισιόδοξο, λέξη βέβαια ευγενική για το ανεδαφικό ως προς την επίτευξη των στόχων.

Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούν, βέβαια, ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.

Στις δύο τελευταίες παραγράφους, ο κ. Μίχαλος ευλογεί τις λίγες θετικές αλλαγές που περιέχει το σχέδιο Προϋπολογισμού, αλλά είναι σαφές από τα προαναφερθέντα, ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων.

Ξανατονίζει το επιθυμητό από τον επιχειρηματικό κόσμο, που σαφώς, δεν είναι ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική.

Λογική η κριτική του κ. Μίχαλου στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και εύστοχη.
Το ίδιο είχαμε σχολιάσει και εμείς, αναλυτικότερα όμως, στο χθεσινό μας άρθρο, που το παρουσιάζουμε στον παρακάτω σύνδεσμο.

>>>•<<<

Η παρουσίαση του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 και κριτική αυτού

Ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας

 

Related posts