6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Στην προοπτική εξόδου από την κρίση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι οποίες θα φέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο και στοιχεία κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του κατά το ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο στέρεα και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον σταθερό για επενδύσεις, χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στο σύστημα των σχέσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η σύνταξη ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος σε μια πιο παραγωγική και εξαγωγική οικονομία, με έμφαση στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Ο χάρτης σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συνίσταται σε τέσσερα σημεία: Στη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης των 48 προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία κλείνει επιτυχώς, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην ελάφρυνση του χρέους για το διάστημα ’15-22, στο πλαίσιο της συμφωνίας» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η ρευστότητα αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί μια ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη. Η πολιτική μας, είπε, βρίσκεται στον αντίποδα της αντίληψης του «εύκολου χρήματος» που κυριάρχησε στο παρελθόν και επιδιώκει να υπερβεί την κατάσταση «καθόλου χρήμα» που επικρατεί σήμερα.

Ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε επίσης στα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Σε αυτή τη συλλογιστική εντάσσεται και το νέο ΕΣΠΑ, ως ένα «εργαλείο» για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τους πολλούς και κυρίως τους νέους, βάζοντας φρένο στη φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό.

Σκιαγραφώντας τις πρακτικές βελτιστοποίησης στην κατανομή των πόρων, ο Υφυπουργός, έκανε εκτενή αναφορά στις κανονιστικές διευκολύνσεις που πέτυχε η κυβέρνηση και στη δημιουργία ρευστότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Με όλες αυτές τις αλλαγές και τις προσπάθειες, τόνισε, αναμένεται να έχουν διοχετευθεί στην οικονομία συνολικά 4,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Related posts