11 Μαΐου 2024

‘Παγωμένοι’ οι φορολογικοί έλεγχοι εν μέσω τουριστικής περιόδου

‘Παγωμένοι’ οι φορολογικοί έλεγχοι εν μέσω τουριστικής περιόδου

‘Παγωμένοι’ οι φορολογικοί έλεγχοι εν μέσω τουριστικής περιόδου: Προβληματισμός επικρατεί για την υλοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή σχετικά με μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ. στις τουριστικές επιχειρήσεις και για τις συνέπειες στα έσοδα του προϋπολογισμού.‘Παγωμένοι’ οι φορολογικοί έλεγχοι εν μέσω τουριστικής περιόδου

Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά, είναι ελάχιστοι παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα μισά της τουριστικής σαιζόν. Λογικό συνεπακόλουθο, ο προβληματισμός σχετικά με το πώς κινείται η αγορά όσον αφορά στην έκδοση των σχετικών παραστατικών (αποδείξεις κ.λπ.) από ταβέρνες, μπαρ, καφέ, καντίνες κ.λπ. ή αν οι επαγγελματίες έχουν εκμεταλλευτεί αυτήν τη μερική αδράνεια του υπουργείου, φοροδιαφεύγοντας, δημιουργώντας έτσι αρνητικές συνέπειες στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της ΓΓΔΕ είναι ουσιαστικά ‘παγωμένο’, ενώ η αρμόδια υπηρεσία που θα εκτελεί τους ελέγχους δεν διαθέτει ούτε έναν ελεγκτή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανέλαβε το έργο των προληπτικών ελέγχων, μετά την αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Ναι μεν προτεραιότητα της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κας Σαββαΐδου είναι η υλοποίηση προληπτικών ελέγχων, αλλά λέγεται ότι η απομάκρυνση του πρώην Γενικού Γραμματέα, Χ. Θεοχάρη, όπως και το χρόνος που απαιτήθηκε για την αντικατάστασή του από την κα Σαββαΐδου, έχουν προξενήσει δυσλειτουργία στο σύστημα των προληπτικών ελέγχων – όπως και σε άλλους τομείς.

Στην παρούσα φάση οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, διενεργούνται από την Οικονομική Αστυνομία, η οποία, όμως, δεν διαθέτει τα μέσα και εμπειρία για την οργάνωση και εκτέλεση ενός συστηματικού προγράμματος προληπτικών ελέγχων.

Το νέο οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Γκ. Χαρδούβελη αλλά και την επιλογή του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κα Σαββαΐδου, επιθυμεί σφόδρα να επιτύχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι αντοχές των φορολογούμενων πολιτών που δεν φοροδιαφεύγουν, εξαντλούνται, ενώ μόνο με επιτυχία σε αυτό το πεδίο, είναι δυνατόν να αλλάξουν πτυχές της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Σε αυτά τα πλαίσια, προτίθεται να αναλάβει δράσεις που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ώστε να υποστηριχθούν και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

• Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

•  ΠΡΟΣΟΧΗ στον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας – Μικτά κλιμάκια Επιθεώρησης Εργασίας και ΙΚΑ διεξάγουν ελέγχους

• Υπουργείο Εργασίας: Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

• Το Σ.ΕΠ.Ε. παρέλαβε 60 αυτοκίνητα

Related posts