Παρεδόθη η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, από τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια. Τι προβλέπει αναλυτικά και τι προωθείται για τα στεγαστικά.
Βάσει του σχεδιασμού που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να χωριστούν σε δύο τμήματα, αναλόγως της τρέχουσας αξίας των ακινήτων και την αξίας που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κατά το οποίο, οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά στην τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.
Το τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας θα πληρώνεται εντόκως ενώ η πληρωμή για το υπολειπόμενο τμήμα, θα καθοριστεί από μελλοντικές αποφάσεις.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσδιορίσουν τις τιμές των ακίνητων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των υπερήμερων δανείων.
Ο υπουργός ανάφερε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει, είτε μέσω μιας συμφωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη, είτε με ένα εφάπαξ “κούρεμα”της τάξης του 30%.
Εφόσον επιτευχθεί μία από τις δυο αυτές προϋποθέσεις, ο δανειολήπτης θα καλείται να αποπληρώσει το ρυθμισμένο με τη νέα εμπορική αξία δάνειό του, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στην υπερβάλλουσα αξία, θα μετατίθεται για το μέλλον.
Ο χρόνος που θα κληθεί ο δανειολήπτης να συμφωνήσει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή του υπερβάλλοντος ποσού, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, υπολογίζεται ωστόσο γύρω στα 10 έτη, καθώς σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει εκλογικευτεί η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο Ν. Δένδιας, κατέθεσε σήμερα τη ρύθμιση. Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο αυτό θα δώσει μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομά, καθώς η συνολική πρόβλεψη είναι να διευθετηθεί το χρέος περίπου 180.000 μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που απασχολούν περισσότερους από 350 χιλιάδες ανθρώπους.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που στη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως €2,5 εκατ., δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή, δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και δεν έχουν καταδικαστεί – οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες – για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014, είχαν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη) και δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων ή είχαν λόγω ρύθμισης.
Μπορούν να διαγραφούν χρέη προς τις τράπεζες έως και 50% των συνολικών οφειλών του δανειολήπτη ή της δανειολήπτριας επιχείρησης, με την προϋπόθεση το υπόλοιπο που θα απομείνει ως οφειλή να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη, των συνοφειλετών του και των εγγυητών του.
Δείτε αναλυτικά την Παρουσίαση του ΥΠ.ΑΝ. για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εδώ.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο