23 Απριλίου 2024

Περί φημών παραίτησης του υπ.οικ. Γιάνη Βαρουφάκη

Περί φημών παραίτησης του υπ.οικ. Γιάνη Βαρουφάκη

Περί φημών παραίτησης του υπ.οικ. Γιάνη Βαρουφάκη. Το υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου του,  διαψεύδει το ‘θέμα’ που παρουσιάστηκε από αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.υπουργείο Οικονομικών

Αναλυτικότερα, στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup στη Ρίγα. Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται και δημοσιεύονται ανακρίβειες που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Εμείς ως TaxCoach.gr, θα προσθέσουμε την εκτίμησή μας ότι ότνως δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα, διότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, έχει πετύχει πολλά ασχέτως εάν με τους εταίρους μας και πιστωτές μας, έχει έρθει σε ρήξη ή σχεδόν ρήξη.

Έχει πετύχει πολλά επειδή έχει καταφέρει να αναδείξει ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική, η λεγόμενη μνημονιακή και κατ’ ουσίαν η πολιτική ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας δια της εσωτερικής υποτίμησης, είναι αποτυχημένη · και μπορεί σε αυτή του την προσπάθεια να μην έχει βρει υποστηρικτές στους εταίρους και συνάμα πιστωτές μας, έχει όμως βρει υποστηρικτές σε πλήθος άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινωνίας, όπως σε γνωστούς διεθνώς οικονομολόγους (π.χ. Στίγκλιτζ, Κρούγκμαν) και σε άλλους ολιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, αλλά γνωστούς στη διεθνή κοινότητα opinion makers.

Το ‘επιχείρημα’ που έρχεται από την μεριά των υποστηρικτών, ντόπιων ή διεθνών, των μνημονιακών πολιτικών, είναι ότι άλλες χώρες με παρόμοια προγράμματα, όπως η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, βγήκαν από αυτά και εισέρχονται ξανά σε καθεστώς χρηματοδότησής τους από τις αγορές, άρα, λένε, τα μνημόνια είναι επιτυχή εφόσον εφαρμοστούν. Αυτό όμως είναι ένα εντελώς ‘ρηχό’ επιχείρημα υπό την έννοια ότι αφενός, ναι μεν οι χώρες αυτές μπορεί να βγαίνουν από τα μνημόνια, όμως δεν αμφισβητούνται οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών αυτών στις κοινωνίες τους, αφετέρου η προσαρμογή που κλήθηκαν να κάνουν οι χώρες αυτές με τις μνημονιακές πολιτικές, ήταν αρκετά μικρότερες από αυτήν που κλήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα και καλείται από τους πιστωτές, να συνεχίζει να εφαρμόζει.

Το εάν λοιπόν σε αυτές τις χώρες οι μνημονιακές πολιτικές περατώθηκαν φέρνοντας ολίγη καταστροφή, δεν τους αφαιρεί το καταστροφικό για τις κοινωνίες τους αποτέλεσμα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχείς.

Βασική παράμετρος των απαιτήσεων των επισήμων πιστωτών μας προς την χώρα μας, είναι να πετυχαίνουμε στα επόμενα χρόνια μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3% με 4,5%. Η επίτευξη όμως πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτά που εξοικονομούνται δηλαδή και μένουν ως πλεόνασμα, δεν μένουν εντός της χώρας για να δίδονται ως δίκαιες παροχές σε ευπαθείς ομάδες οπότε και να αρχίσουν να ‘θεραπεύονται’ οι μνημονιακές πληγές, αλλά βγαίνουν εκτός χώρας, πηγαίνοντας στην εξυπηρέτηση του δανεισμού λόγω μνημονίων, πηγαίνουν δηλαδή στους πιστωτές μας.
Μα, εάν μια χώρα, ακόμα και εάν ήταν χρηματοοικονομικά ισχυρή, αναγκάζονταν να πετύχει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά θα επιτυγχάνονταν μονάχα με άδικα οριζόντια μέτρα, που θα βύθιζαν την οικονομία μας σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Η υπόθεση της ανάκαμψης θα χάνονταν.

Έως και η Γερμανία εάν την υποχρέωναν να ‘εξάγει’ (να βγάλει εκτός χώρας) σε μια πενταετία περίπου το 20% του ΑΕΠ της, είναι σίγουρο ότι θα βυθίζονταν σε ύφεση και οι πολίτες της θα εξαθλιώνονταν, όπως συνέβη στην τελευταία τετραετία με πενταετία στη χώρα μας που με τα μνημονιακά μέτρα, έχασε ένα 25% περίπου του ΑΕΠ της.

Ο Βαρουφάκης λοιπόν είναι ιδανικός στο να αναδεικνύει διεθνώς το πρόβλημα στην ουσία του, να παρουσιάζει την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών και της ανάγκης, αφενός κάποιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου της υιοθέτησης μιας περισσότερο αναπτυξιακής – επεκτατικής πολιτικής, η οποία θα είναι δυνατή, εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μας.

Έχοντας αναδείξει όλα τα παραπάνω ο Γιάνης Βαρουφάκης και με το παραπάνω, δεν συνιστά αποτυχία για τη χώρα μας επειδή οι ‘συνάδελφοί’ του και παράλληλα εκπρόσωποι των πιστωτών μας τον απομόνωσαν ή επιχειρούν να τον υποβαθμίσουν και να τον παρουσιάσουν ως ‘γραφικό’ – ίσα ίσα αυτή η ενόχληση των πιστωτών μας, συνιστά μεγάλη επιτυχία του Βαρουφάκη, ιδίως όταν όπως είπαμε, έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση και δημοσιότητα διεθνώς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεπώς, όχι μόνο δεν έχει αποτύχει αλλά αντίθετα, έχει πετύχει στην δουλειά του. Μπορεί τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας να τις αναλαμβάνει πλέον ο Τσακαλώτος, αλλά είναι σαφές ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών, ενώ η ανάληψη της ‘ηγεσίας’ των διαπραγματεύσεων από τον Τσακαλώτο, αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό της χώρας μας, μέσω του οποίου δεν θα αλλάξει επί της ουσίας τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης περί μη αποδοχής μέτρων που θα είναι οριζόντια, άδικα και περιοριστικά προς την οικονομία, ενώ ένα φαινομενικά πιο πράο πρόσωπο, θα βοηθήσει στην παράταση των διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι υπέρ της χώρας μας.

Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη της οπτικής μας, τις ισπανικές εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Δεκέμβρη (τρέχοντος έτους), από τις οποίες νικητής είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι Podemos, ήτοι ένα καθαρά συμμαχικό προς τον Σύριζα κόμμα· τότε, όταν οι Podemos βρεθούν στην κυβερνητική θέση, έχοντας ίδιες θέσεις με την Ελλάδα, το σκηνικό θα αλλάξει, με μια χώρα του μεγέθους της Ισπανίας δίπλα στην Ελλάδα – και οι ισορροπίες θα αλλάξουν άρδην και σε επίπεδο Ε.Ε. και κυβερνήσεων.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ The End of Eurozone?
✎ 52% των Ελλήνων προτιμά εθνικό νόμισμα
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts