30 Αυγούστου 2024

Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων

Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων

Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων: Σύμφωνα με στοιχεία του υπ.οικ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, ο δείκτης είσπραξης έναντι νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή αυτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του τετραμήνου  Νοεμβρίου 2013 με Φεβρουάριο 2014, διαμορφώθηκε περίπου στο 9%.Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων

Για τη σύγκριση, στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο ίδιος δείκτης ήταν περίπου 12%.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία;  Μα, ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, ολοένα και περισσότερο. Και το συμπέρασμα είναι ισχυρότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι στο τελευταίο αυτό διάστημα, βεβαιώθηκαν στους φορολογούμενους, φόροι κατά €1,3 δισ. υψηλότεροι από  την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι σαφές ότι οι φορολογούμενοι εξαντλούνται από την υπερφορολόγηση όλο και πιο έντονα, όλο και περισσότεροι (στον αριθμό).  Και βέβαια, αυτό είναι κάτι που εμείς που ζούμε εντός της αγοράς, το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Ωστόσο στο υπ.οικ. τώρα δείχνουν να προβληματίζονται (εάν προβληματίζονται κιόλας) και σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλουν να θέσουν το ζήτημα στην Τρόικα, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στους φορολογούμενους βασικά με επιμήκυνση, από 12 δόσεις που ισχύει σήμερα σε 48 ή και περισσότερες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρόθεση της Τρόικα απέναντι σε αυτό το θέμα είναι αρνητική. Εάν τώρα, οι του οικονομικού επιτελείου έχουν διάθεση και βούληση να κάνουν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση επ’ αυτού, ο χρόνος θα δείξει.

Είναι θέμα κοινής λογικής ότι όσο θα συνεχίζεται η γενικότερη οριζόντια περιοριστική πολιτική, η ρευστότητα θα περιορίζεται από την αγορά και ολοένα περισσότεροι πολίτες θα αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Ακόμα και εάν πετύχουν την επιμήκυνση των δόσεων, καθώς πάνω στην υφιστάμενη αδυναμία, θα προστίθενται και επιπλέον (υπερ)φορολογία.

Η πρόθεση της Τρόικα περί της ελάφρυνσης και δη της ουσιαστικής, είναι αρνητική διότι η ακολουθούμενη πολιτική που επιβάλλεται από τους επίσημους δανειστές μας, στοχεύει στην σταδιακή μετατροπή του Δημοσίου Χρέους σε ιδιωτικό! Φορτώνουν με άλλα λόγια σταδιακά το Δημόσιο Χρέος στους πολίτες και δη στην μικρομεσαία τάξη, η οποία σταδιακά εξαφανίζεται.

Λάβετε δε υπόψη σας ότι καθώς το Χρέος, έχει θεσμοθετηθεί από την πλευρά των πιστωτών μας σε Αγγλικό Δίκαιο, οι δανειστές μας έχουν ‘εξασφαλισμένα’ τα ποσά που μας δανείζουν με ο,τιδήποτε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου και μέσω της υπερφορολόγησης και του Ιδιωτικού τομέος.

Μακάρι να διαψευστούμε αλλά μετά την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους πολίτες που ακόμα και μετά από μια επιμήκυνση που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση, οι πολίτες πάλι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας και παράλληλα, προβληματιζόμαστε με το τι μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ορυκτού κ.λπ. πλούτου της χώρας μας.

Related posts