19 Απριλίου 2024

Σημαντική επιδείνωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών κατά 36,6% στο τετράμηνο

Σημαντική επιδείνωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών κατά 36,6% στο τετράμηνο

Σημαντική επιδείνωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών κατά 36,6% στο τετράμηνο, έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ. Ας δούμε όμως την κατάσταση αναλυτικότερα: Τράπεζα της Ελλάδος

Τον Απρίλιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 955 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 196 εκατ. ευρώ από εκείνο του Απριλίου του 2014. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (κατά 175 εκατ. ευρώ).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2014, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 297 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών βελτιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών περιορίστηκε σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2014. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 90 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 28,3% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Απρίλιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 16,3%. Η βελτιωμένη εικόνα του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών οφείλεται στο γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2014 περιλαμβάνονταν πληρωμές για προμήθεια στο ΔΝΤ, οι οποίες αφορούσαν το δανεισμό του Δημοσίου στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Στις ανωτέρω εξελίξεις συνέβαλε θετικά και ο περιορισμός του ελλείμματος των δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο των πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 3,1 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 830 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2014, ή +36,6%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 434 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και για εισαγωγές καυσίμων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ενώ αύξηση κατά 8,6% παρουσίασαν και οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς σημειώθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 39,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 14,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, συρρικνώθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι μικρού πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 462 εκατ. ευρώ, κατά 986 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 974 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 191 εκατ. ευρώ από εκείνο του Απριλίου του 2014. Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, σημειώθηκε έλλειμμα 2,7 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 858 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2015, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 138 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη μείωση κατά 827 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση κατά 617 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η μείωση των καθαρών υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 348 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού (κατά 2,5 δισεκ. ευρώ και 3,6 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα) αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Επιπλέον, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων οφείλεται στην αύξηση κατά 406 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Παράλληλα, η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται στην καθαρή αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και την καθαρή μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 471 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 460 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή χρεολυσίων στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης).

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 6,0 δισεκ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 11,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων ύψους 5,2 δισεκ. ευρώ. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή, που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων, όπως αναφέρθηκε ήδη. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 5,4 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos κατοίκων στο εξωτερικό και καθαρή αύξηση κατά 21 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων.

Στο τέλος Απριλίου του 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,2 δισεκ. ευρώ στο τέλος Απριλίου του 2014.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Σημαντικό Σεμινάριο: Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Φορολογικές – Λογιστικές Αλλαγές σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.
✎ Μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Απρίλιο
✎ Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα €1,5 δισ. στο πεντάμηνο
✎ MarketWatch: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts