19 Απριλίου 2024

MarketWatch: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit

MarketWatch: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit

MarketWatch: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, το MarketWatch, αναφέρει τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ότι επίκειται άμεσα ένα Grexit.Τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο Grexit, γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ήδη ζημιές

Στο άρθρο, γίνεται αναφορά ότι καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της συνεχίζονται και όσο ο χρόνος κυλάει χωρίς να υπάρχει συμφωνία, τόσο πληθαίνουν οι φωνές από τη γερμανική πλευρά που λένε πως μπορεί να επιβιώσει η Ευρωζώνη και χωρίς την Ελλάδα.

Ωστόσο, κατά την τελευταία πενταετία από την στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση, υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις πάνω στο ζήτημα, με αποτέλεσμα πολλοί να δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Τι πρέπει λοιπόν να πιστέψουν οι επενδυτές και πότε πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν πραγματικά;

Ποσοτική Χαλάρωση από ΕΚΤ

Πρώτον, θα υπάρξει μια ξαφνική και άνευ προφανούς εξήγησης, αύξηση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αναφέρει τον πραγματικό λόγο, ότι επίκειται δηλαδή το Grexit.
Λίγο πριν το Grexit, η ΕΚΤ θα το πληροφορηθεί πρώτη, διότι εκείνη είναι θα «τραβήξει και την πρίζα». Μπορεί η ΕΚΤ να έχει δημιουργήσει αρκετές «ζώνες προστασίας» έναντι του πανικού στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως ένα Grexit παραμένει ανησυχητικό για τη ρευστότητα στο σύστημα και τις απροσδόκητες απώλειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Όταν είναι να συμβεί το Grexit, η ΕΚΤ θα θέλει να σιγουρευτεί ότι υπάρχει αφθονία μετρητών στο σύστημα, και ο ευκολότερος τρόπος να το επιτύχει αυτό θα είναι μέσω μιας επέκτασης του QE.

Σενάρια περί Οικονομικής Βοήθειας

Δεύτερον, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα σενάρια σχετικά με ένα πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το Ευρώ, τότε και λόγω και της μετάβασης στο νέο νόμισμα, θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο εξάμηνο. Κανένας δεν θέλει να δει τη χώρα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Στους πρώτους μήνες θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό μόνο και μόνο για να πληρώνει καύσιμα και φάρμακα, ίσως χρειαστεί και κάποια τεχνική βοήθεια.
Σε αυτά τα πλαίσια, θα αρχίσουν να εμφανίζονται διαρροές για σχέδια που θα τεθούν σε ισχύ, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα. Οι διαρροές θα προέρχονται πιθανότατα από τις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι είναι οι δύο χώρες που έχουν μείνει αμέτοχες στην καταστροφή της Ελλάδος και στην διαχείριση του όλου θέματος, ενώ έχουν έντονα συμφέροντα πάνω στο ζήτημά μας.

Τέλος, η διατραπεζική αγορά θα «παγώσει»

Τίποτα τόσο μεγάλο όσο ένα Grexit δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κάπου να γίνει αντιληπτό. Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί, είναι ότι οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν η μία την άλλη, επειδή μπορούν να φοβούνται ότι η άλλη πλευρά ίσως κάθεται πάνω σε μεγάλες απώλειες.
Τα διατραπεζικά επιτόκια Libor, Euribor, που είναι τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, που η μία τράπεζα δανείζει στην άλλη, θα αυξηθούν – λόγω του κινδύνου – κατακόρυφα, όπως ακριβώς συνέβη στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε διεθνώς.
Επίσης μπορεί κάποιο hedge fund στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη, να κλείσει καθώς δεν θα μπορεί να πουλήσει μερικά από τα πιο «εξωτικά» του ομόλογα.

Εάν δεν γνωρίζετε τα διατραπεζικά επιτόκια (Libor, Euribor), μπορείτε να τα βρείτε στο internet, κάνοντας αναζήτηση στο Google. Επίσης για τον εντοπισμό των ππροειδοποιητικών σημαδιών, είναι καλό να ενημερώνεστε τακτικά.

Μερικά από αυτά τα σημάδια υφίστανται ήδη. Για παράδειγμα, γίνεται κουβέντα για έλεγχο της ροής κεφαλαίων (capital controls) που πρετοιμάζεται για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει τις συνομιλίες για επιτάχυνση/επέκταση του QE. Συνεπώς, μπορεί να ισχύει ότι ένα Grexit είναι ανησυχητικά κοντά μας. Αλλά δεν θα είναι πραγματικά κοντά έως ότου και τα τρία σημάδια προειδοποίησης γίνουν ορατά – και έως τότε, οι επενδυτές μπορούν να απορρίψουν όλες τις σχετικές εικασίες, ως απλό «θόρυβο».

Εάν θέλετε, διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά, εδώ.

Παρακολούθηση, επιτοκίων διατραπεζικής Euribor, εδώ.

Κάντε share το άρθρο, στους φίλους σας, για αν ὃ μὴ γένοιτο ένα Grexit, να είναι προετοιμασμένοι.
>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα;
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts