3 Μαΐου 2024

‘Σκοτώνουν’ την αγορά με υπερφορολόγηση και τεκμήρια

‘Σκοτώνουν’ την αγορά με υπερφορολόγηση και τεκμήρια

‘Σκοτώνουν’ την αγορά με υπερφορολόγηση και τεκμήρια: Μετά την αγορά ακινήτων, καταρρέει και η αγορά αυτοκινήτων.‘Σκοτώνουν’ την αγορά με υπερφορολόγηση και τεκμήρια

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του newpost.gr, η πρόσφατη αίτηση πτώχευσης του αποκλειστικού αντιπροσώπου της Mazda στη χώρα μας, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες την αγορά. Κάποιοι το περίμεναν και προβλέπουν και άλλες τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις.

Οι παράγοντες μάλιστα της αγοράς αυτοκινήτων, παρομοιάζουν την κατάσταση σαν αυτή της αγοράς ακινήτων.

Όπως τιμώρησαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι τιμωρούν και τους κατόχους αυτοκινήτων με την υπερφορολόγηση, λέει στο newpost ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Μιχάλης Μπαξεβάνης. Και προσθέτει ότι «Η πολιτική των τεκμηρίων και της υπερφορολόγησης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για το κράτους που πυροβολεί τα πόδια του. Η ένδεια που επικρατεί στην αγορά δεν μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου, έτσι το κράτος δεν εισπράττει φόρους, όσους καινούργιους και αν σκαρφίζονται οι ειδήμονες του υπουργείου Οικονομικών».

Σύμφωνα με τους εισαγωγείς, ακόμη και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της αγοράς είναι ‘πειραγμένα’, καθώς περιλαμβάνονται μαζικές αγορές από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων που ανεβάζουν τα ποσοστά των πωλήσεων.

Ο κ. Μπαξεβάνης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα, η πτώση στην αγορά αυτοκινήτων ε σχέση με την περασμένη χρονιά, είναι της τάξης του 55%, ενώ αντιστοίχως, η κάμψη του 2013 σε σχέση με το 2012 ήταν 60%.

Η πολιτική των τεκμηρίων διαβίωσης είναι καταστροφική, λένε οι λογιστές

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών, Αβραάμ Πανίδης, δίδει κάποιο παράδειγμα, που αφορά όμως πλήθος περιπτώσεων:

Ένα ζευγάρι που ζει σε σπίτι 100 τ.μ. και έχει ένα μικρό αυτοκίνητο 1.200 κ.εκ., ενώ ο ένας από τους δύο είναι ελεύθερος επαγγελματίας (έστω και με ένα ευρώ εισόδημα) θα φορολογηθεί ως εξής:

  • 4.000 ευρώ το τεκμήριο για το σπίτι
  • 4.000 ευρώ το τεκμήριο για το αυτοκίνητο
  • 2.500 ευρώ το τεκμήριο διαβίωσης

Σύνολο: εισόδημα 10.500 ευρώ φορολογητέο με 26%.

Θα κληθούν να πληρώσουν, μαζί με την προκαταβολή του 55% του φόρου της επόμενης χρονιάς, 4.000 ευρώ.

Ο κ. Πανίδης, αναφέρει ότι η οικονομία πάει κατά διαόλου, οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα τεκμήρια ‘γονατίζουν’ την κοινωνία και κατ’επέκταση την αγορά.

Έτσι καταστρέφεται σήμερα ο κλάδος των αυτοκινήτων, έτσι καταστράφηκε η αγορά των ακινήτων.
Αυτοκίνητο σήμερα αγοράζει μόνο όποιος έχει ζωτικές ανάγκες, όποιος το χρειάζεται για να δουλέψει και να κερδίσει το ψωμί του. Κι όσο ο κόσμος δεν αγοράζει σπίτι και αυτοκίνητο, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται: θα κλείνουν συνεργεία, επιπλάδικα, μάντρες και αντιπροσωπείες, το κράτος δεν θα έχει να εισπράξει φόρους και για να ισορροπήσει θα… αυξάνει τους φόρους.

Πηγή: Ντ. Καραμάνου, newpost.gr

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

• Ποιους «καίει» ιδιαίτερα η φορολογία

• Σε απόγνωση χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Related posts