28 Μαΐου 2022

Breaking News

Τέλος στην αποστολή ετήσιων εκκαθαριστικών στους συνταξιούχους

Τέλος στην αποστολή ετήσιων εκκαθαριστικών στους συνταξιούχους

Tα σχετικά ποσά θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην ηλεκτρονική δήλωση κάθε συνταξιούχου. 

Pô??????????????c????? (EUROKINISSI/E?I???Q?U)

Η προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων από το 2014 βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που έχει την παρούσα περίοδο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.

Ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης που χορηγήθηκε το 2013 (ανά συνταξιούχο) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε εύλογο χρόνο -προσδιορίζεται στις 20 μέρες- από τη λήψη της πληροφορίας θα πρέπει να προβεί υποχρεωτικά στην προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων στη βάση των στοιχείων, που της διαβιβάστηκαν από την ΗΔΙΚΑ.
Με τη διαδικασία αυτή δεν θα αποστέλλονται πλέον ετήσια εκκαθαριστικά των συντάξεων σε κανένα συνταξιούχο, καθώς τα σχετικά ποσά θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην ηλεκτρονική δήλωση κάθε συνταξιούχου.
Το όφελος από τη θεσπιζόμενη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δημιουργεί σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών λόγω της μη αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών κάθε χρόνο.
Έτσι εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, καταπολεμάται η γραφειοκρατία αλλά προκύπτει και ένα τεράστιο όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που έχει διαπιστωθεί (από πρόσφατες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) σε συνταξιούχους λόγω της ανακριβούς δήλωσης των εσόδων από τις συντάξεις.
Πηγή: forologikanea.gr

Related posts