Συρρικνώνεται και στο εννεάμηνο η βιοτεχνική δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη: Χωρίς τέλος είναι η… αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την κλειδωνιά του λουκέτου να ακούγεται κατά μέσο όρο, καθημερινά, σε 4 βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους 1.091 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με μεγάλο ‘ασθενή’ τις ατομικές, καθώς κατά το εξεταζόμενο διάστημα τον επαγγελματικό στίβο αποχαιρέτησαν 825 εξ αυτών.
Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους είναι περιορισμένος κατά 11%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε 1.227 επιχειρήσεις έκλεισαν, εντούτοις καταδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνία και ‘φωτογραφίζει’ το ζοφερό υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας χτυπά… κόκκινο, καθώς μόλις 301 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ενταχθούν στο βιοτεχνικό κόσμο στο εννεάμηνο του 2014, όταν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, 498 βιοτεχνίες έκαναν εγγραφή στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση του αριθμού των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εγγραφή στο ΒΕΘ το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι αυτών που έκαναν έναρξη το 2013, αγγίζει το 39,5%.
Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομική βιοτεχνική δραστηριότητα εξακολουθεί και συρρικνώνεται.
Το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα είναι σχεδόν μία προς τρεις.
Τη μερίδα του λέοντος στους λόγους διαγραφής στο εννεάμηνο του 2014 κατέχουν, για μία ακόμη φορά, οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 653, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 628. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 21 επιχειρήσεις, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013, οπότε δεν ξεπερνούσαν τις επτά.
Προστίθενται συνεχώς ατομικές επιχειρήσεις
Μπορεί το ‘εύκολο θύμα’ της αρνητικής συγκυρίας να είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, ωστόσο την πρωτιά στις εγγραφές κρατούν και πάλι οι εν λόγω επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 195 ατομικές επιχειρήσεις. Ένα χρόνο πριν οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 360.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρει για την παραπάνω κατάσταση ότι: «Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η υπέρμετρη λιτότητα οδηγεί τους Έλληνες στην απόγνωση και διογκώνει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν τέλος στη δραστηριότητα τους στο εννεάμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμη δεν έχουμε πιάσει… πάτο, καθώς καθημερινά προστίθενται νέοι κρίκοι στην μακριά αλυσίδα των λουκέτων» και τονίζει ότι «η επιχειρηματικότητα, παρά τις κατά καιρούς αισιόδοξες εξαγγελίες, βρίσκεται σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».
Και ο πρόεδρος του ΒΕΘ συμπληρώνει ότι «Είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν, την εκλογίκευση της υπέρμετρης φορολογίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την δημιουργία συνθηκών, οι οποίες θα εμπνέουν ασφάλεια και θα ευνοούν την υλοποίηση νέων σχεδίων και διαμόρφωση ευκαιριών».
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά