19 Απριλίου 2024

Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά

Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά

Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά: Αυτό το μεγάλο ποσό υπολογίζεται ότι λείπει από την αγορά, την ώρα που τα χρέη πνίγουν σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις.Μας παίρνουν τις καταθέσεις! money hole

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο είχε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, από την οποία σταχυολογούμε: Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ένα ποσό γύρω στα €7 δισ.. Συμπεριλαμβάνοντας και άλλες υποχρεώσεις που έχουν να εξυπηρετηθούν (εισαγωγές, αγορές πρώτων υλών, ανανέωση ρευστότητας), υπολογίζεται ότι συγκεντρώνεται ένα ποσό κοντά στα €18 δισ., που ουσιαστικά βγαίνει από την αγορά, που αφαιρείται από την πραγματική οικονομία.

Για να καλυφθεί αυτό το μέγεθος ρευστότητας από τις τράπεζες είναι φύση αδύνατον, καθώς η απομόχλευση συνεχίζεται: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με στοιχεία Αυγούστου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, υποχώρησε κατά 3,5%.

Ούτως ή άλλως, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν φτάνουν ούτε στη διαδικασία έγκρισης δανείου, όταν μάλιστα, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις, ‘πνίγονται’ από τα χρέη.

Ακόμα και αυτές οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, αντιμετωπίζουν το κόστος αυτής στα επίπεδα του 8%. Πόσο εύκολα μπορείς σε μια τόσο υφεσιακή αγορά να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο κόστος;

Έτσι, ακόμα και εκείνες οι επιχειρήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βιώσιμες, μάχονται απλώς για την επιβίωσή τους, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και βέβαια δεν διαθέτουν την δυνατότητα (και αναγκαία ρευστότητα) ούτε και για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους για να αντισταθμίσουν τη συνέπεια της ύφεσης.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, που όλα δείχνουν βαθιά ύφεση. Η κυβέρνηση πως μιλάει για επιστροφή στην ανάπτυξη;

Κατά την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, που κάνουν λόγο για απόψεις τραπεζικών στελεχών και κύκλων της αγοράς, καταλυτικό ρόλο στην εξομάλυνση της προαναφερθείσας τραγικής κατάστασης, θα παίξουν τα €5,2 δισ. που άντλησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα προγράμματα της ΕΚΤ. Η προϋπόθεση που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι τα χρήματα αυτά να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

260914-6

Επίσης, με δεδομένο ότι οι τράπεζες δανείζονται τα χρήματα αυτά με επιτόκιο μόλις 0,15%, ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει αντίστοιχα ευνοϊκή επιτοκιακή πολιτική. Όπως αναφέρουν στελέχη επιχειρήσεων, τα χρήματα αυτά πρέπει να πέσουν άμεσα στην αγορά, ιδανικά μέχρι τα τέλη του χρόνου και το κόστος χρήματος θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Δυστυχώς εμείς ως TaxCoach, θα πούμε ότι τα ανωτέρω ακόμα και εάν συνέβαιναν, θα ήταν απλώς ασπιρίνη σε καρκινοπαθή, διότι τα 5 περίπου δισεκατομμύρια είναι κατά πολύ λιγότερα από τα €18 δισ. που υπολογίζονται ότι θα εξέλθουν από την αγορά στους επόμενους μήνες, όπως προαναφέραμε. Άρα έχουμε και μάλιστα στην καλύτερη περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή που τα €5 δισ. που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ περάσουν στην πραγματική αγορά, ένα έλλειμμα ρευστότητας της τάξης των €13 δισ.(!)

Εάν δε, όπως και θεωρούμε πιθανότερο, οι τράπεζες φανούν απρόθυμες να ωθήσουν την ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ προς την πραγματική οικονομία, λόγω μη διάθεσης ανάληψης ρίσκου, συνεπία της έντονα υφεσιακής οικονομίας και των υψηλών μεγεθών ‘κόκκινων’ δανείων, τότε όπως κατανοείτε, το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά, καθίσταται μεγαλύτερο, σίγουρα στα €15 δισ., ίσως και πλησιάζοντας τα €18 δισ..

Και βέβαια όταν από την αγορά, αφαιρεθεί ένα τέτοιο μέγεθος ρευστότητας, όχι ανάκαμψη δεν γίνεται αλλά βαθαίνει πολύ περισσότερο η ύφεση, καθώς ένα τέτοιο μέγεθος ρευστότητας θα λείψει από πλήθος επιχειρήσεων που θα βγουν νοκ-άουτ με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του παραγωγικού και επιχειρηματικού εν γένει ιστού της χώρας και την διόγκωση της ανεργίας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ και περαιτέρω επεξεργασία από TaxCoach

>>>•<<<

Είναι πολύ πιθανόν, να σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Μας παίρνουν τις καταθέσεις!
✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας
✎ Κατηγορηματικά αρνητικός ο Γκ. Χαρδούβελης για νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα (αλλά, λέμε εμείς…)
✎ Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια!
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα
✎ Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες πληρώνουν για να δανείσουν η μία την άλλη!
✎ Προς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ – Τι θα σημάνει
✎ H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’

Related posts