22 Φεβρουαρίου 2024

Breaking News

Τα σημαντικά λάθη του βιογραφικού σας

Τα σημαντικά λάθη του βιογραφικού σας

Τα σημαντικά λάθη του βιογραφικού σας. Ποιες οι απροσεξίες και τα λάθη που θα σκοτώσουν κάθε ελπίδα πρόσληψης. Διαβάστε για να είστε καλά προετοιμασμένοι.βιογραφικό

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αγαπούν πολύ να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία ότι μπορούν να απορρίψουν ένα βιογραφικό, αφού το κοιτάξουν για μερικά δευτερόλεπτα και έναν υποψήφιο μετά από δύο λεπτά. Για να φτάσετε στο δεύτερο στάδιο -και να έχετε ελπίδες- θα πρέπει πρώτα να έχετε αριστεύσει στο πρώτο αποφεύγοντας τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Διαπράξτε κάτι από τα παρακάτω και δεν θα σας ειδοποιήσει κανείς για συνέντευξη.

• Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη
Αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση. Απλώς απαγορεύονται. Ειδικά όταν κάπου στο cover letter γράφετε ότι δίνετε «προσοχή στη λεπτομέρεια». Ο αρμόδιος ακόμα γελάει.

• Όταν γράφετε με κεφαλαία
Επίσης, δεν χρειάζεται ανάλυση. Έχετε δοκιμάσει να διαβάσετε κείμενο γραμμένο μόνο με κεφαλαία γράμματα; Είναι ιδιαιτέρως κουραστικό και βέβαια, οι υπεύθυνοι προσλήψεων ένα οπτικά κουραστικό βιογραφικό, θα το πετάξουν.

• Όταν δεν επικεντρώνεστε στη συγκεκριμένη θέση
Δεν υπάρχει βιογραφικό one size fits all. Για κάθε δεδομένη θέση, τα προσόντα και η προϋπηρεσία σας θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα. Αν η συνέντευξη είναι σε startup δεν γράφετε πως όνειρό σας είναι να δουλέψετε σε πολυεθνική. Αν η δουλειά απαιτεί συγγραφή κειμένων μην βάλετε φάτσα-κάρτα το πτυχίο στα μαθηματικά.

• Όταν γράφετε γενικότητες
Δεν γράφουμε «βοήθησα σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων», αλλά «πέτυχα 25% αύξηση των πωλήσεων μαζί με την ομάδα μου». Επίσης, άλλο να γράψετε «γνώσεις Excel» και άλλο «άριστη χρήση των pivot tables και των conditional formulas».

• Όταν η διεύθυνση κατοικίας σας είναι σε άλλη πόλη
Σε κανέναν δεν αρέσει να σκέφτεται ότι μένετε 50 χλμ μακριά και σε περίπτωση που σας προσλάβει θα αργείτε επειδή πότε θα πέφτετε σε κίνηση και πότε θα χάνετε τη συγκοινωνία. Αν πράγματι στοχεύετε σε μια θέση σε άλλη πόλη, καλύτερα μην αναφέρετε διεύθυνση ή βάλτε ενός φίλου, στην πόλη στην οποία βρίσκετε η εργασία. Άλλωστε εάν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας, θα σας βρουν στο κινητό.

• Να μην μακρηγορείτε
Το βιογραφικό είναι αποτελεσματικό όταν είναι σύντομο, σαφές, χρονολογημένο κ.λπ. Αφήγηση τύπου «αφού τελείωσα το πανεπιστήμιο, και μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να βελτιώσω τις ικανότητές μου ως…» δεν θα διαβαστεί ποτέ. Πώς να διαβαστεί από τον κάλαθο των αχρήστων;
Γενικότερα, το βιογραφικό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες αλλιώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων, αν δουν 3 σελίδες ή περισσότερες, θα το θεωρήσουν κουραστικό και κατά πάσα πιθανότητα ούτε που θα το διαβάσουν.

• Αποφύγετε να γράφετε ανακρίβειες
Δεν πρέπει να γράφετε ανακρίβειες όσον αφορά στις γνώσεις και προσόντα σας. Συχνό φαινόμενο, στις γνώσεις περί Η/Υ, κάποιοι που δεν γνωρίζουν να κάνουν ένα copy –  paste  από άλλο βιογραφικό, τρίτου, που λέει π.χ. “Εξαιρετική γνώση Word”, αλλά στο κείμενό του, στο κείμενο δηλαδή του ιδίου του βιογραφικού, να έχει λάθη που έρχονται σε αντιδιαστολή με την αναφερόμενη ως εξαιρετική γνώση.
Δείτε για παράδειγμα την διπλανή εικόνα:

200515-5

Εάν αυτός που έφτιαξε στο word το πινακάκι, είχε εξαιρετική γνώση, δεν θα είχε αφήσει να του ξεφύγει π.χ. στο “Φορολογητέα περιουσία” το α, που αλλάζει σειρά · αν είχε εξαιρετική γνώση, θα είχε διευρύνει λίγο το πλάτος της στήλης και η λέξη “Φορολογητέα” θα χωρούσε κανονικά, στην ίδια γραμμή. Τέτοιες λεπτομέρειες, μπορεί να είναι “μοιραίες”, για να μην σας καλέσουν σε συνέντευξη, θεωρώντας σας αναξιόπιστο. Γράψτε αντί για εξαιρετική γνώση, καλή.

• Δεν χρειάζονται αναγκαστικά όλες οι δουλειές σας
Αν είστε προγραμματιστής κανείς δεν θέλει να μάθει ότι κρατήσατε περίπτερο. Αν είστε διαφημιστής δεν έχει καμία σημασία ότι δουλέψατε σε εργοστάσιο. Κρατήστε τις δουλειές εκείνες που έχουν σχέση με τη θέση που διεκδικείτε και αναφέρετε τις άλλες συνοπτικά ή καθόλου.
Καλύτερο, οι άλλες άσχετες δουλειές να αναφερθούν πολύ συνοπτικά, διότι ναι μεν, μπορεί να είναι άσχετες με αυτήν την οποία διεκδικείτε αλλά εάν π.χ. βάσει των άλλων, των σημαντικών προσόντων για την συγκεκριμένη δουλειά που διεκδικείτε, είστε στο ίδιο επίπεδο με έναν άλλον υποψήφιο, τότε το γεγονός ότι έχετε εργαστεί και σε κάποιες άλλες εργασίες, έστω άσχετες με το παρόν αντικείμενο, ίσως θα προσθέσει κάτι, για να σας προτιμήσουν, θεωρώντας ενδεχομένως ότι εσείς έχετε κάποιες διευρυμένες εμπειρίες, που μπορεί κάποια στιγμή να φανούν χρήσιμες ή να εξαχθεί έμμεσα το συμπέρασμα ότι είστε εργατικός. Ποτέ όμως η αναφορά σε άσχετες δουλειές, δεν πρέπει να είναι μεγάλη· πρέπει να είναι εξαιρετικά σύντομη.

• Όταν αγνοείτε την προσωπικότητά σας
Στο χώρο εργασίας έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, συνεπώς είναι καλό να γνωρίζει ο άλλος τα χόμπι και τα ταλέντα σας. Αν είστε πρωταθλητής στο Trivial Pursuit μπορείτε να το συμπεριλάβετε, θα εκληφθεί ως ένδειξη ευφυίας (ή και κομπασμού αν είστε άτυχοι).

• Όταν τυπώνετε σε Times New Roman
Η αισθητική παίζει μεγάλο ρόλο. Καθώς το μάτι του υπεύθυνου «σκανάρει» το βιογραφικό πρέπει να πέφτει στη σημαντική πληροφορία η οποία δεν πρέπει να χάνεται επειδή ξεχάσατε τη στοίχιση και τα bullets, επειδή έχετε διπλά space ή άσχετες παραγράφους. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι όταν χρησιμοποιείτε Times New Roman. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων τα θεωρούν εξίσου τραγικά με τα Comic Sans. Επιλέξτε μια sans-serif γραμματοσειρά όπως η Helvetica, να είναι πιο ξεκούραστη στο μάτι.

• O βαθμός του πτυχίου
Με την εξαίρεση να πρόκειται για την πρώτη σας δουλειά ή πρακτική, κανείς δεν δίνει δεκάρα με πόσο βγάλατε το πανεπιστήμιο. Αν είστε στην αγορά εργασίας για περισσότερο από 3-4 χρόνια μπορείτε να τον παραλείψετε εντελώς.

• Όταν το βιογραφικό μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα
Γραφικά, δημιουργικές πινελιές, χρώματα κ.λπ. δεν έχουν καμία θέση στο βιογραφικό σας, ακόμα και αν η δουλειά σας είναι γραφίστας. Ή μάλλον, ειδικά αν είστε γραφίστας. Οι καλοί γραφίστες έχουν αισθητική και ποτέ δεν θα έκαναν στο βιογραφικό τους τόσο κακό.
Γενικότερα, το βιογραφικό σας δεν πρέπει να είναι οπτικά «φορτωμένο» – θα πρέπει να είναι οπτικά ξεκούραστο (και σύντομο, μην ξεχνιόμαστε) για να προδιαθέτει τον άλλον να το διαβάσει.

• Όταν δεν λινκάρετε πουθενά
Αν έχετε προσωπική σελίδα στο LinkedIn φυσικά και θα το αναφέρετε. Αν έχετε online portfolio, ένα blog ή κάτι άλλο που σχετίζεται με τη θέση που κυνηγάτε -και που δεν θα σας φέρει σε δύσκολη θέση, πάντα- πρέπει να το συμπεριλάβετε.

• Όταν υπερτονίζετε τα κατορθώματά σας
Στις μέρες μας σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να διασταυρωθεί online. Σιγουρευτείτε πως όσα γράφετε είναι αληθή. Αλλά ακόμα και αν είναι, δεν χρειάζεται να αναφέρεστε σε αυτά με αλαζονεία και έπαρση. Βιογραφικό γράφετε, όχι έπος.

• Όταν δεν χρησιμοποιείτε action verbs
Αν γράφετε στα αγγλικά, μια φράση που στα ελληνικά είναι σωστή ίσως εδώ δεν είναι πια. Π.χ. μην ξεκινάτε φράσεις με το «Responsible for..». Καλύτερα είναι ρήματα όπως «Resolved», «Organized», «Led» κ.λπ.

• Όταν «θάβετε» την πραγματικά σχετική πληροφορία
Ανάλογα με τη θέση που διεκδικείτε, τονίστε και τα αντίστοιχα επιτεύγματα. Αν η σχετική σας εμπειρία είναι δύο εταιρείες πίσω, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυστηρή χρονολογική σειρά.

• Όταν γράφετε σε τρίτο πρόσωπο
Μπορείτε αναφερόμενος στον εαυτό σας να γράψετε κάτι σαν «Είναι απόφοιτος του LSE και έχει εργαστεί σε σημαντικές θέσεις…», και μετά να παρακολουθήσετε τον υπεύθυνο να γελάει μέχρι δακρύων. Α, όχι, δεν θα τον δείτε. Δεν θα σας καλέσει ποτέ.

• Προσοχή στις λεπτομέρειες…
… όπως, στην ενότητα των ατομικών στοιχείων, που συνήθως βάζουμε το Τηλέφωνο, δεν χρειάζεται να γράφετε “Τηλέφωνο Επικοινωνίας”. Γράψτε σκέτο “Τηλέφωνο” ή “Τηλ.:” ή “Τ:”, ακολουθούμενο από το νούμερό σας. Όλα τα τηλέφωνα είναι για επικοινωνία, αφού τα βάλατε στο βιογραφικό σας.

• Μην «κολλάτε» σε έναν τίτλο
Σημασία σε μια θέση έχει το αντικείμενο της εργασίας και η φύση των καθηκόντων, όχι τόσο ο τίτλος. Αν ήσασταν υπεύθυνος λογισμικού, αλλά στην πραγματικότητα διενεργούσατε πωλήσεις, επικεντρώστε στα καθήκοντα όταν περιγράφετε την εμπειρία σας.

• Μην τα αποκαλύπτετε όλα
Δείτε το βιογραφικό ως ένα teaser, σαν trailer μιας πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας που όποιος το διαβάσει θα θέλει να τη δει οπωσδήποτε. Η πραγματική προβολή θα γίνει στο interview και εκεί θα έχετε όλη την ευκαιρία να ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας (ακόμα και στην υποκριτική, γιατί όχι;) και να πάτε για το Όσκαρ.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αναλόγως της θέσης στην οποία απευθύνεστε και επιθυμείτε να καλύψετε, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο και το βιογραφικό σας, σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα βιογραφικό για τα πάντα και το προσαρμόζουμε, αναλόγως της περίπτωσης. Εάν έχετε ένα κοινό βιογραφικό για τα πάντα, αναπόφευκτα θα περιέχει εκ των λαθών που περιγράψαμε, κάτι που δεν θα κάνει καλή εντύπωση, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες για το επόμενο βήμα: να σας καλέσουν για συνέντευξη.
Καλή επιτυχία!

Πηγή: news247.gr, Τροποποίηση TaxCoach.gr

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ Τα μόνα 5 πράγματα που χρειάζεστε να έχετε μαζί σας σε ένα job interview
✎ 
Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου

Δείτε άλλα ενδιαφέροντα άρθρα

Related posts