15 Ιουλίου 2024

Τηλεδιάσκεψη Προέδρου ΕΣΕΕ – Υφυπουργού Τουρισμού: Στο επίκεντρο η διάσωση της τουριστικής εμπορικής επιχειρηματικότητας

Τηλεδιάσκεψη Προέδρου ΕΣΕΕ – Υφυπουργού Τουρισμού: Στο επίκεντρο η διάσωση της τουριστικής εμπορικής επιχειρηματικότητας

Τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού κ. Κώστα Λούλη είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας, ενόψει του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού.

Η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο μέτρων για την διάσωση και την στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην τουριστική και νησιωτική Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε  ποσοστό 20%-25% του εμπορικού δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που αναμένεται κατακόρυφη πτώση της κίνησης στην τουριστική σεζόν.

Η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της ΕΣΕΕ και του κ. Υφυπουργού εστιάστηκε κυρίως στα εξής θέματα:

  • Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα (με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα).  Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα, ενόψει των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού, πρέπει να καταβληθεί σχετική προσπάθεια ώστε, μετά από τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας, να επεκταθεί σε όλα τα νησιά της χώρας.
  • Επέκταση της προστασίας των επιταγών με την εισαγωγή ενός μοντέλου άτοκης δανειοδότησης του εκδότη, η οποία θα κατευθύνεται στην εξόφληση του κομιστή.  Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιταγές των οποίων, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα, αρχίζουν να λήγουν και να πληρώνονται από τον Μάιο και μετά.
  • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας και στα είδη γουνοποιίας, τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό, ένα μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει νομοθετηθεί και εφαρμοστεί, λόγω και του μειωμένου δημοσιονομικού τους αποτυπώματος.
  • Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα συνεργασία με το Υπουργείο, αλλά και για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρχουν μέτρα στήριξης του εμπορικού κόσμου. Παράλληλα, επεσήμανε στον κ. Υφυπουργό την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις πάρα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν δίπλα στα μεγάλα ξενοδοχεία, οι οποίες κινδυνεύουν να περιέλθουν σε ουσιαστική 18μηνη απραξία, με τα έξοδα όμως και τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν.  Κατά συνέπεια έχει ιδιαίτερη αξία η στήριξη του Υπουργείου στην ελάφρυνση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από φορολογικές, ασφαλιστικές και λειτουργικές υποχρεώσεις, μέσω απαλλαγών, μεγάλου αριθμού δόσεων και ειδικών προγραμμάτων αποπληρωμής δαπανών ρεύματος, νερού κλπ.

Ο  Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας, τόνισε την  σημαντική συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας, καθώς την άρρηκτη σχέση της τουριστικής ανάπτυξης και των παραγωγικών δραστηριοτήτων του εμπορίου. Στην συνάντηση  συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικότερα των τουριστικών αγορών.

Η ΕΣΕΕ και το Υπουργείο Τουρισμού συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για την στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας των τουριστικών και νησιωτικών περιοχών, η οποία πρέπει συνολικά να προστατευθεί, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος της χώρας γενικότερα.

Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

LOLplusΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

Related posts