4 Μαΐου 2024

Τι έκαναν οι Ελληνικές Τράπεζες στα Stress Test της ΕΚΤ

Τι έκαναν οι Ελληνικές Τράπεζες στα Stress Test της ΕΚΤ

Τι έκαναν οι Ελληνικές Τράπεζες στα Stress Test της ΕΚΤ: Στα stress test που υλοποίησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, 25 τράπεζες από όλη την Ευρώπη, απέτυχαν.bank hole - stress test

Ας δούμε τι έγραψαν μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά sites:

Reuters: ECB fails 25 banks in health check but problems largely solved
(απόσπασμα από το άρθρο)
Alongside Italy, regulators said three Greek banks, three Cypriots, two from both Belgium and Slovenia, and one each from France, Germany, Austria, Ireland and Portugal had also missed the grade as of end-2013.

To Reuters, μεταφράζουμε, είχε τίτλο ‘Αποτυγχάνουν 25 τράπεζες στα Τεστ Υγείας της ΕΚΤ αλλά τα προβλήματα έχουν σε σημαντικό βαθμό επιλυθεί’
Απόσπασμα από το άρθρο του, αναφορικά με την Ελλάδα: Εκτός της Ιταλίας, από τον ρυθμιστή αναφέρθηκε ότι τρεις ελληνικές τράπεζες… απέτυχαν…fail1

New York Times: 13 European Banks Fall Short in E.C.B. Stress Test
(απόσπασμα από το άρθρο)
The E.C.B. said that 13 banks in the eurozone — including four in Italy and two in Greece — showed shortfalls in their own money, or capital, after a review devised to uncover hidden problems and to test their ability to withstand a sharp recession or other crisis.

fail2-nytΗ New York Times, μεταφράζουμε, είχε τίτλο ’13 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα Stress Test της ΕΚΤ’
Απόσπασμα από το άρθρο του, αναφορικά με την Ελλάδα: Η ΕΚΤ είπε ότι 13 τράπεζες στην ευρωζώνη – εκ των οποίων τέσσερις στην Ιταλία και δύο στην Ελλάδα έδειξαν κεφαλαιακές ελλείψεις…

 

fail3-bbcBBC: Twenty-four European banks fail EBA stress test
(απόσπασμα από το άρθρο)
The list of 14 includes four Italian banks, two Greek banks, two Belgian banks and two Slovenian banks.
Cyprus: Hellenic Bank Public Company
Greece: Eurobank Ergasias, National Bank of Greece

To BBC, μεταφράζουμε, είχε τίτλο ‘Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτυγχάνουν στα Stress Test της ΕΚΤ’
Απόσπασμα από το άρθρο του, αναφορικά με την Ελλάδα: Από την Κύπρο, απέτυχε η Ελληνική Τράπεζα, από την Ελλάδα, η Eurobank και η Εθνική.

fail4-guardian

The Guardian: Twenty-four European banks fail financial stress tests
(απόσπασμα από το άρθρο)
In Greece, three banks failed the stress tests set by the European Banking Authority

Η Guardian, μεταφράζουμε, είχε τίτλο ‘Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα χρηματοοικονομικά stress test’
Απόσπασμα από το άρθρο του, αναφορικά με την Ελλάδα: Στην Ελλάδα, τρεις τράπεζες απέτυχαν στα stress test της ΕΚΤ.

Σημειώνουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι τα stress test είναι έλεγχοι που γίνονται περιοδικά από την ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρώπης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν κεφαλαιακά είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν σε κάποια δυσμενή σενάρια.

Δεύτερον, ότι στα άρθρα των μεγάλων ειδησεογραφικών sites, διαφέρει ο αριθμός των τραπεζών που αναφέρεται ότι απέτυχαν, καθώς άλλοτε αναφέρεται ότι απέτυχαν 24, άλλοτε 14, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που μπορεί να έχουν μεσολαβήσει.

Από όλα τα παραπάνω άρθρα των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών sites, φαίνεται ότι τρεις ελληνικές τράπεζες απέτυχαν, ήτοι η Πειραιώς, Eurobank και Εθνική. Ή παρουσιάζεται στο BBC ότι είναι μόνο η Eurobank και Εθνική.

Η διαφορά που υπάρχει, οφείλεται στο ότι η Πειραιώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014, καλύπτει τις απαιτήσεις και του δυσμενούς σεναρίου. Επομένως μόνο οι Eurobank και Εθνική έχουν ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, για να μην έχουν πρόβλημα εάν το δυσμενές χρηματοοικονομικά σενάριο υλοποιηθεί.

Ουσιαστικά, η μόνη ελληνική τράπεζα που πέρασε ουσιαστικά επιτυχώς τα stress test, είναι η Alpha Bank.

Τώρα, ενώ όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites αναφέρουν ότι τρεις ή έστω, δύο, ελληνικές τράπεζες απέτυχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, τι δήλωσε;

«Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Καταλάβατε τι διαβάσατε;

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια δήλωση ωσάν οι ελληνικές τράπεζες να πέτυχαν στα stress test.

Προφανώς, κάποιος ψεύδεται: τα μεγάλα ειδησεογραφικά διεθνή sites ή ο έλληνας υπουργός οικονομικών.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς ως TaxCoach, θα πούμε το εξής: Ακόμα και αν οι ελληνικές τράπεζες είχαν περάσει επιτυχώς το τελευταίο stress test της ΕΚΤ, είναι σαφές ότι οι κεφαλαιακές τρύπες δημιουργούνται ως συνέπεια της κατάστασης της οικονομίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο η γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι περιοριστική (βλ. μνημονιακή), τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι καθότι περιοριστική, συρρίκνωση στην οικονομία και ύφεση.

Μα όταν τα αποτελέσματα είναι περαιτέρω συρρίκνωση και ύφεση στην οικονομία, τότε δημιουργούνται νέα (πέραν των παλαιών) μη εξυπηρετήσιμα δάνεια (νέα «κόκκινα» δάνεια) που σημαίνει ότι δημιουργούνται στις τράπεζες νέες κεφαλαιακές τρύπες.

Συνεπώς, ακόμα και εάν οι ελληνικές τράπεζες με τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν στην παρούσα στιγμή, επανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς, πάλι εάν η γενικότερη εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική παραμείνει περιοριστική, τότε μετά από λίγο χρόνο, θα δημιουργηθούν νέες τρύπες και θα υπάρξει ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση εκ νέου.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, που σχετίζεται με την γενικότερη ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και συνεπάγεται ότι όσο δεν αλλάζει αυτή και παραμένει περιοριστική πολιτική, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, την μείωση των εισοδημάτων του γενικότερου πληθυσμού και την υπερφορολογία. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυασμένα, επιφέρουν συρρίκνωση της οικονομίας, άρα ύφεση και η ύφεση γεννά νέες προβληματικές καταστάσεις, για όλους όσους λειτουργούν στην οικονομία, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων.

Εάν δεν παύσει συνεπώς η περιοριστική οικονομική πολιτική, μην περιμένετε οι τράπεζες να λειτουργήσουν ομαλώς και να παίξουν τον ουσιαστικό λειτουργικό τους ρόλο σε μια οικονομία, ήτοι την χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Λάθος ότι τα Μνημόνια δεν επιβάλλουν αύξηση φορολογίας
✎ Η Στρέβλωση στους μισθούς που τα Μνημόνια χειροτέρευσαν αντί να θεραπεύσουν

Διαβάστε ακόμα…

 

Related posts