Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες του εξωτερικού πριν υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση τους στην Ελλάδα για να μην πέσουν στην μεγάλη παγίδα που υπάρχει για αυτούς.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου-Φορολογικός σύμβουλος ΕΕΑ, ο νόμος που θα φορολογηθούν τα φετινά εισοδήματα προβλέπει ότι:
Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει την κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθης διαμονής του. Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα η οποία υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα σε ένα έτος. Η διαμονή τεκμηριώνεται ως συνήθης εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο του νόμου στην πράξη;
Στην πράξη πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δεν γνωρίζουν την αναγκαιότητα του να έχουν αλλάξει έγκαιρα τα στοιχεία τους στο τμήμα μητρώου της εφορίας και έτσι άθελα τους δηλώνουν ότι έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα γιατί ως στοιχεία κατοικίας στο μητρώο εμφανίζεται διεύθυνση στην Ελληνική επικράτεια. Με την αποστολή της φορολογικής δήλωσης ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει πάλι άθελα του ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Βάση αυτών που προαναφέραμε θα φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, λόγου χάρη για τον μισθό στην Αμερική, τη σύνταξη στην Γερμανία κλπ.
Τι θα πρέπει να κάνει για να μην γίνει αυτό;
Θα πρέπει πριν στείλει την φετινή φορολογική δήλωση στην Ελλάδα να έχει κάνει διαδικασίες για να μεταβληθεί από κάτοικος Ελλάδας σε κάτοικος εξωτερικού στο μητρώο της Δ.Ο.Υ που εμφανίζεται ορίζοντας τον αντίκλητο του στην Ελλάδα.
Για να γίνει η μεταβολή τα σύνηθες έγγραφα που θα χρειαστούν είναι το έντυπο αποφυγής διπλής φορολογίας από το κράτος που κατοικεί σφραγισμένο από τις εκεί αρχές , ένα έγγραφο που να βεβαιώνει την πραγματική διαμονή όπως είναι το μισθωτήριο, βεβαίωση από τον δήμο, συμβόλαιο αγοράς ακινήτου και τέλος βεβαίωση εργασίας όπως είναι η σύμβαση με τον εργοδότη του.
Τι θα πρέπει να προσέξει;
Η διαδικασία μεταβολής είναι αρκετά χρονοβόρα γιατί θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα έγγραφα αλλά και η αίτηση από επιτροπή η οποία αποφασίζει εάν ο φορολογούμενος χαρακτηρίζεται ως κάτοικος εξωτερικού και δεν μεταφέρει την κατοικία του σε κράτη με προνομιακό καθεστώς φορολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση θα πρέπει να γίνει αφού έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση στο κράτος που κατοικεί. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι όμως ότι εάν παρέλθει το έτος δεν γίνεται αποδεκτή η εκπρόθεσμη μεταβολή του φορολογούμενου και έτσι θα φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του αφαιρούμενο του φόρου που πλήρωσε στο εξωτερικό και μάλιστα αν δεν δηλωθούν τα εισοδήματα θα έχει να πληρώνει και πρόστιμα!
Πηγή: Ηλίας Χατζηγεωργίου, sknews.gr