7 Μαΐου 2024

Το τελευταίο μενού του Τιτανικού – [Φωτογραφίες]

Το τελευταίο μενού του Τιτανικού – [Φωτογραφίες]

Το μικρό και κάπως ταλαιπωρημένο χαρτί της κάτωθεν φωτογραφίας, είναι ένα από τα πιο σπάνια και περιζήτητα φυλλάδια στην Ιστορία. Πρόκειται για το μεσημεριανό μενού της Α΄ θέσης του Τιτανικού, την τελευταία ημέρα πριν την βύθισή του.

Το χαρτί αυτό το είχε στην κατοχή του ο Abraham Lincoln Salomon, ένας από τους επιβάτες της Α΄ θέσης, ο οποίος ήταν και από τους ελάχιστους που κατάφεραν να επιζήσουν του ναυαγίου.

Το χαρτί αυτό του μενού, βγήκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και πωλήθηκε για $88.000.

tit-menu

Το μενού είχε κυρίως πιάτα όπως κοτόπουλο αλά Μαίρυλαντ, ένα είδος φιλέτου καλκανίου, ψάρι που μοιάζει κάπως με γλώσσα, αυγά argenteuil (το argenteuil δηλώνει ότι συνοδεύονται με σπαράγγια), παστό βοδινό, από είδη grill είχαν, αρνίσια μπριζολάκια, πατάτες πουρέ, τηγανιτές και ψητές με γέμιση, από μπουφέ, σολωμό με σως μαγιονέζας, νορβηγικές αντσούγιες, βοδινό κλπ, όπως επίσης είχε διάφορα σνακς και ποικιλία τυριών (ένταμ, ροκφόρ, τσένταρ κ.ά.), βαρελίσια μπύρα Μονάχου. Το μενού είναι τυπωμένο με την ημερομηνία της τραγωδίας (Απρίλιος 14, 1912).

Ο Salomon είχε βρεθεί στην διαβόητη «Σωστική Λέμβο 1» για την χρήση της οποία η σχεδιάστρια Lucy Duff-Gordon είχε εξαγοράσει το πλήρωμα. Στην βάρκα αυτή είχαν μπει μόνο δώδεκα άτομα, όταν η δυναμικότητά της ήταν 40, και η περίπτωσή της είχε δημιουργήσει αρκετό θόρυβο και δικαστικές έρευνες για την συμπεριφορά του πληρώματος.

Στην δημοπρασία, πωλήθηκε επίσης ένα ακόμα αντικείμενο από την συλλογή του Salomon, το εισιτήριό του για τα τουρκικά λουτρά που υπήρχαν στον Τιτανικό. Το κόστος αυτού του μικρού χαρτιού ανήλθε στα $11.000, καθώς είναι ένα από τα τέσσερα που διασώθηκαν.

Δείτε τα πιάτα από το τελευταίο μεσημεριανό μενού:

Egg a l' Argenteuil

Chicken a la Maryland

fillets of brill

corned beef vegetables dumplings

grilled muton chops

salmon mayo

jacket potatoes

Εσείς τι θα διαλέγατε;;;

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts