20 Απριλίου 2024

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Τι αναφέρει στην εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη Βουλή, για την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Φέτος έγινε μια φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης. Η φορολόγηση κάθε μορφής δικαιωμάτων επί ακίνητης περιουσίας αποτελεί μία κοινή πρακτική στα ανεπτυγμένα κράτη, αλλά έγινε στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Μάλιστα, φέτος διευρύνεται σημαντικά η φορολογική βάση. Πληρώνουν πολύ περισσότεροι πολίτες.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι για τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής της φορολογίας, αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.

Μάλιστα το εν λόγω σύστημα αναμένεται να διορθωθεί και επικαιροποιηθεί από τους ίδιους τους φορολογούμενους, με το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων.

Με αυτό τον τρόπο θα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας, που θα ενημερώνεται συστηματικά τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Μπαίνουν έτσι οι βάσεις ώστε μελλοντικά να μεταφερθεί η φορολογία ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει πλήρως ανταποδοτική.

Είναι βεβαίως φυσικό μία τέτοιας έκτασης φορολογική αλλαγή να προκαλέσει αντιδράσεις. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη. Από την πρώτη στιγμή που προσωπικά τα εντόπισα, προχωρήσαμε σε αλλαγές. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως, όμως, προχωρούμε και σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, που δεν υπήρχαν στον αρχικό Νόμο.

Αντιλαμβάνομαι και την πίεση που αισθάνονται οι βουλευτές της Συμπολίτευσης. Σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν σ’ αυτή την αίθουσα τα αιτήματα συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη, σε μια πολύ σκληρή περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Οφείλω, όμως να πω ότι τώρα που το Πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, τώρα που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος, και είμαι σίγουρος και των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα, για τους πολλούς που πιέζονται, για τους πολλούς που έχουν υπάρξει θύματα της πρωτοφανούς κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν οι θυσίες τους να πάνε χαμένες. Αυτό είναι το καθήκον μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα. Μας διακρίνει η υπευθυνότητα και όχι ο λαϊκισμός και η παροχολογία, που δεν απαντά στο ερώτημα πού θα βρεθούν οι πόροι. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Με την παρούσα τροπολογία, θεραπεύεται το πρόβλημα που αφορά στα οικόπεδα σε οικισμούς εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ).

Η παρέμβαση αυτή προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της τιμής των οικοπέδων στις περιοχές αυτές, αφορά περίπου 1,2 εκ. φορολογούμενους, στους οποίους μειώνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση. Λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014.

Επιπρόσθετα, με μια σειρά διατάξεις, μειώνουμε τα φορολογικά βάρη, αφού διευρύνουμε τις περιπτώσεις απαλλαγής από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

1) Πρώτον, σε συνέχεια της σχετικής ρητής δέσμευσης της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την Κεφαλονιά, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2014, όλα τα ακίνητα στο νησί.

2) Δεύτερον, εισάγεται ειδική πρόβλεψη πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης.

3) Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδά που αναλογούν στα κτίσματα αυτά.

4) Τέλος, πλήρης απαλλαγή προβλέπεται και για όλα τα οικόπεδα, στα οποία υπάρχουν κτήρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Παράλληλα, κύριο μέλημά μας είναι η χορήγηση εκπτώσεων να υποβοηθά τους οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους. Αυτοί στην πλειονότητά τους μπορεί ήδη να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε την κατάργηση της πρόβλεψης για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τη χορήγηση της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.

Παράλληλα, όμως, και προκειμένου να αποφύγουμε καταχρήσεις, συναρτούμε τη χορήγηση των μερικών απαλλαγών με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των υποκείμενων. Από αυτό εξαιρούνται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή οι οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

Από τις μεταβολές αυτές, υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των υπαγομένων στην έκπτωση του 50% θα υπερβεί τα 1,3 εκ. υποκείμενα σε ΕΝΦΙΑ φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε περίπου 800.000 άγαμους και 345.000 οικογένειες.

Τέλος, προβλέπεται ειδικά για το 2014 μείωση κατά 20% στον φόρο που αναλογεί στα δικαιώματα επί αποπερατωμένων, πλην όμως κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Εννοείται ότι η έκπτωση 60% στα ημιτελή ισχύει.

Η ρύθμιση αυτή επιχειρεί να ελαφρύνει τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών σε μία περίοδο αυξημένης προσφοράς, αλλά και μειωμένης ζήτησης ακινήτων και εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει πάνω από 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, που κατέχουν δικαιώματα επί ακινήτων αυτής της κατηγορίας.

Ως προς την αποπληρωμή του φόρου, λάβαμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίσαμε την παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου και τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων σε έξι (6).

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο. Οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις και τροποποιήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, από την ημερομηνία έκδοσης της εκκαθάρισης έως το τέλος Νοεμβρίου. Θα έχουν και ως βοήθεια για την αποφυγή λαθών έναν λεπτομερή Οδηγό Χρήσης που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο του 2014 και Ιανουάριο του 2015 το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται δηλώσεις για μεταβολές στοιχείων ακινήτων που έγιναν εντός του 2014, ώστε να υπολογιστεί ο μελλοντικός ΕΝΦΙΑ του 2015.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη, τόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μικρότερη και δικαιότερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αυτή, άλλωστε είναι και η στρατηγική της κυβέρνησης: Λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις εργασίας.
Σας ευχαριστώ.

Δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών της 10-09-2014

 

>>>•<<<

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

✎ Οδηγός για την ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

✎ Υπ.Οικ., σχετικά με την προβλ. μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης

✎ Βελτιώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» – Από 1 έως 21 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική υποβολή ετήσιων καταστάσεων προσωπικού επιχειρήσεων

✎ Γιακουμάτος: Θα ευχόμουν οι δόσεις να πάνε 72 – και άλλα

✎ FAZ: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς

✎ Υπ.Οικ., σχετικά με την προβλ. μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης

✎ Με νέο ετήσιο επιτόκιο 8,05% επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές από 10.09.2014

 

Related posts