7 Μαρτίου 2021

Breaking News

Απαλλάσσονται 415.548 φορολογούμενοι από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Απαλλάσσονται 415.548 φορολογούμενοι από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Μέσα στο προσεχές δίμηνο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα προβλέπει την απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο μικρότερο των 10.000 ευρώ.υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν προτείνει την σχετική αλλαγή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, θεωρούν πως δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 μέσω αναλυτικής έκθεσης για τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, η οποία συντάχθηκε εκείνη την περίοδο από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα απαλλαγεί από την υποχρέωση να καταβάλει επιστροφές ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται πως περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.

πηγή sofokleousin.gr

Related posts