4 Μαΐου 2024

Ένταση σε εκδήλωση της Κ.Ε.Ε.Ε. με τον Χαρδούβελη

Ένταση σε εκδήλωση της Κ.Ε.Ε.Ε. με τον Χαρδούβελη

Ένταση σε εκδήλωση της Κ.Ε.Ε.Ε. με τον Χαρδούβελη: Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης παρευρέθηκε χθες στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν και κεντρικός ομιλητής.Ένταση σε εκδήλωση της Κ.Ε.Ε.Ε. με τον Χαρδούβελη

Στην διάρκεια της εκδήλωσης και αφού ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., Κ. Μίχαλος, έκανε λόγο για λάθη και αδικίες με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο υπουργός ανέφερε «Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν θα απολογηθώ για αυτόν».

Ο Γκ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε το “φόρο, πιο δίκαιο, αλλά βέβαια έγιναν κάποια λάθη, πιάνει και τα μη ηλεκτροδοτούμενα”. Στην αίθουσα υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του επιμελητηριακού χώρου. Ο υπουργός παραδέχτηκε επιπλέον, ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Ο υπουργός συνέχισε, λέγοντας κάποια στιγμή ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στη χώρα, έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο, αναφέροντας ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια. Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια στην αίθουσα, που εκτός των αποδοκιμασιών, επέφερε και ορισμένες αποχωρήσεις.

Γι’ αυτό και ο κ. Μίχαλος, απευθύνθηκε σε έντονο ύφος στον υπουργό, λέγοντας του «Μα τι λέτε; Θέλουμε έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, αλλά ένα δίκαιο φόρο. Με αυτή τη μεταχείριση, όχι ξένοι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα, ούτε Έλληνες θα επενδύσουν» και πρόσθεσε περί καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, περί 230 χιλιάδων επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και περί υπερφορολόγησης επιχειρήσεων κοντά στο 50%, όταν στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%.

Ο Χαρδούβελης με την σειρά του, είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Εμείς θα πούμε ότι ο υπουργός μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας: Που νόμιζε ότι μιλούσε; Σε κάποια συνάντηση αγαθών ευπατρίδων κεφαλαιούχων; Σε επιχειρηματίες μιλούσε και δη, δοκιμαζόμενους εκ της περιοριστικής εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Οι επιχειρηματίες για να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, ένα πράγμα θέλουν: ευνοϊκό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Και βέβαια, ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα, δεν είναι:
ένα περιβάλλον περιορισμού της οικονομίας και της αγοράς,
περιορισμού των εισοδημάτων τα οποία χρειάζονται για να υπάρξει κατανάλωση,
υπερφορολογίας όταν σε γειτονικές χώρες υπάρχει χαμηλότατη φορολόγηση των επιχειρήσεων,
συχνών αλλαγών στα φορολογικά που και με τις αλλαγές, σε υπερφορολόγηση επικεντρώνεται
περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά και αδυναμίας ακόμη και υγειών και κερδοφόρων επιχειρήσεων να δανειστούν από τις τράπεζες
γραφειοκρατίας που δεν έχει μειωθεί, παρ’όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που υποτίθεται ότι κάνει η κυβέρνηση.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων, ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Και ποιος εμποδίζει τόσο καιρό την κυβέρνηση να το πράξει, ρωτάμε εμείς; Συνεπώς όλο λόγια είναι αυτή η κυβέρνηση και καθόλου πράξεις ή για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί, με ελάχιστες πράξεις, ανεπαρκείς για να ‘γυρίσουν’ την κατάσταση.
Είπε ο υπουργός δεν είναι δικός μου ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν θα απολογηθώ για αυτόν. Μα όταν κάποιος αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών της αυτής κυβέρνησης, προφανώς αποδέχεται την προηγηθείσα πολιτική την οποία και υιοθετεί και την συνεχίζει. Δεν θα απολογηθεί ο κ. Χαρδούβελης για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αλλά να τον εφαρμόζει ξέρει.
Όταν μιλάει με αυτόν τον τρόπο, προς τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, μάλλον αποκαλύπτει ότι είναι εκτός πραγματικότητας και βέβαια ένας άνθρωπος εκτός πραγματικότητας, πόσο καλό μπορεί να κάνει στη χώρα;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Δένδιας για ‘κόκκινα’ δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία
✎ Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Related posts