4 Μαΐου 2024

Δένδιας για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία

Δένδιας για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία

Δένδιας για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία: Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα παραπάνω ‘επίμαχα’ ζητήματα.Δένδιας για ‘κόκκινα’ δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία

Η συνέντευξη ήταν για την εφημερίδα «Παρασκήνιο» και έγινε με την δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου.

Από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, ‘σταχυολογούμε’ τα παρακάτω:

ΕΡ.: Τελικώς, κύριε υπουργέ, θα σκάσει η «ωρολογιακή βόμβα» των «κόκκινων δανείων» ή την «απασφαλίσατε»;

ΑΠ.: Μακάρι να ήμουν τόσο καλός «πυροτεχνουργός» ώστε να μπορούσα μόνος μου να απασφαλίσω την συγκεκριμένη «ωρολογιακή βόμβα» στην οποία αναφέρεστε. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και σύνθετο, αλλά πιστεύω ότι με ρεαλιστικό σχεδιασμό και με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Άλλωστε, σήμερα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς γενναίες λύσεις στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διαπίστωση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με «χάρισμα» χρεών σε επιτήδειους.
Ο στόχος μας είναι ο απεγκλωβισμός των βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων και των νοικοκυριών που βίωσαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κατά τρόπο που όχι μόνο να μην προκαλεί κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να υποβοηθά σε βάθος χρόνου στην πραγματική οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται δραστήριους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις και χρειάζεται να δίνουμε και δεύτερη ευκαιρία.

ΕΡ.: Είχατε μιλήσει για την ανάγκη μιας «ολιστικής προσέγγισης που να αφορά το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων». Βρήκατε ευήκοα ώτα στο Παρίσι?

ΑΠ.: Δεν είχε τεθεί από καμία πλευρά ζήτημα συμφωνίας στο Παρίσι. Εκεί έγινε μία ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα συνεχισθεί, ενώ λίγες ημέρες πριν την συγκεκριμένη συνάντηση λάβαμε γραπτώς τις απόψεις της τρόικας στις προτάσεις που της είχαμε στείλει από τις 14 Αυγούστου. Τόσο εμείς όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντιλαμβανόμαστε την σημασία που έχει το ζήτημα για την ελληνική οικονομία και τον απεγκλωβισμό παραγωγικών δυνάμεων.

ΕΡ.: Τι πρόκειται να γίνει από τις αρχές του νέου χρόνου με τους πλειστηριασμούς;

ΑΠ.: Στην συγκεκριμένη συγκυρία προέχει να διαμορφωθεί μία λύση και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, η οποία σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος θα προστατεύει ούτως ή άλλως τον καλόπιστο δανειολήπτη, από το ενδεχόμενο να βρεθεί στον δρόμο.

ΕΡ.: Έχετε ταχθεί κατά της υπερφορολόγησης των ακινήτων. Θεωρείτε επαρκείς τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ ή θα πρέπει να ξαναδεί η κυβέρνηση το θέμα συνολικά, όπως πιστεύουν κάποιοι συνάδελφοί σας;

ΑΠ.: Δεν με βρίσκει σύμφωνο διαχρονικά η υπερφορολόγηση ακινήτων και δεν το κρύβω. Πιστεύω σε μια οικονομία με μικρό και στρατηγικό Δημόσιο και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Κάθε εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική.
Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι η όποια ελάττωση της φορολογικής επιβάρυνσης δεν πρέπει να προκαλέσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στα δημόσια έσοδα. Αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα μία αύξηση της δραστηριότητας στα ακίνητα, στην οποία θα υποβοηθήσει η μείωση της φορολόγησής τους, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

ΕΡ.: Με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με τον ΦΠΑ και γενικότερα με τις φοροαπαλλαγές τι θα γίνει τελικά;

ΑΠ.: Το ζήτημα των φόρων στο σύνολό του ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας για ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% στις επιχειρήσεις και υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Οφείλουμε πλέον να αναζητήσουμε τρόπους που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία να ανασάνουν μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Όπως οφείλουμε επίσης να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους το φορολογικό πλαίσιο θα γίνει εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων.

Από τις παραπάνω απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός, παρατηρούμε ότι απέφυγε να πει συγκεκριμένα πράγματα. Τι το συγκεκριμένο είπε; Ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει θέλει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% όπως να μειωθεί και η των φυσικών προσώπων.

Γενικότητες, γνωστά πράγματα, επιθυμίες βάσιμες ή και ευσεβείς πόθοι εκφράστηκαν από τον υπουργό, σε μια συνέντευξη που είχε την πολιτική «ξύλινη» γλώσσα. Και βέβαια πως είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιήσει ένας πολιτικός τα παρούσας κυβέρνησης «ξύλινη» γλώσσα, όταν οι πολιτικές που εφαρμόζονται περνάνε από το «φίλτρο» των πιστωτών μας;

Εμείς (Tax Coach) παρόλο που δεν έχουμε κάποια εσωτερική πληροφόρηση, σας λέμε ότι στα ‘κόκκινα’ δάνεια θα βρεθεί οπωσδήποτε κάποια λύση, έστω στην πράξη και δεν αναμένονται παρά την περί του αντιθέτου κινδυνολογία, μαζικοί πλειστηριασμοί. Αυτό εξηγείται εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα
✎ Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Related posts