3 Μαΐου 2024

Έξαρση αδήλωτης εργασίας στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι

Έξαρση αδήλωτης εργασίας στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι

Έξαρση αδήλωτης εργασίας στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι, δείχνουν τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.αδήλωτη εργασία

Αναλυτικότερα, στο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε €23,59 εκατ.. Για την σύγκριση, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε €40,59 εκατ..

Όσον αφορά ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο του 2014, όπου και η κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, ήτοι το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις, προσέγγισαν τα € 7 εκατ..

Όπως είναι από λίγο έως πολύ αναμενόμενο, στις τουριστικές περιοχές η παραβατικότητα ήταν εντονότερη: είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε σε 4,33% στο σύνολο της επικράτειας της χώρας μας, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανήλθε σε 11,02%, στην Κρήτη σε 5,82%, στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης σε 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε 5,54% και στην Αττική σε 5,22%.

Επιπλέον, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν στους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούνταν σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Όσον αφορά στο ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είχε την εξής εξέλιξη: 4,79% τον Ιούνιο, 6,72% τον Ιούλιο και 4,33% τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανάφερε σχετικά ότι οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, όπως επίσης ότι η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
Πολλά και υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Related posts