20 Απριλίου 2024

Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του TaxisNet για το νέο σύστημα ΦΠΑ

Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του TaxisNet για το νέο σύστημα ΦΠΑ

Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του TaxisNet για το νέο σύστημα ΦΠΑ, βάσει του οποίου, ο φόρος θα αποδίδεται με την είσπραξη του τιμολογίου, αντί του χρόνου έκδοσης του παραστατικού.Ουσιώδης αλλαγή στον ΦΠΑ

Η εφαρμογή στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, είναι πλέον ανοικτή και την βρίσκει κανείς, στην κατηγορία των παρεχόμενων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Η συμπλήρωση της φόρμας είναι απλή και το περιθώριο ένταξης στο νέο σύστημα, προκειμένου να μετράει ο χρόνος από την 1η Οκτωβρίου, λήγει στις 20 του μηνός.

VAT new

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αιτήσεις για ένταξη στο νέο σύστημα, σήμερα πρώτη ημέρα, υπερέβησαν τις 100.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο, ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, προβλέπει ότι η εταιρεία που προαιρετικά επιλέγει την ένταξή της σε αυτό, αποδίδει τον φόρο στο Δημόσιο, κατά τον χρόνο είσπραξης του τιμολογίου. Αντίστοιχα, ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της.
παρόμοια, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.

Στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες, παλαιές ή νέες, υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν υπερβαίνει τα €500 χιλιάδες.

Λέγεται όμως, ότι η συμμετοχή σε αυτή τη νέα δυνατότητα, δεν θα είναι εκτενής, καθώς στη σχετική ρύθμιση και όσον αφορά σε συναλλαγές με μεταχρονολογημένες επιταγές, προβλέπεται ότι ως ημερομηνία είσπραξης του ΦΠΑ, ορίζεται αντί της ημερομηνίας εξόφλησης, η ημερομηνία έκδοσης της επιταγής.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ ΕΤΕΑ: Παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-12-2014

Related posts