3 Μαΐου 2024

Έρχεται αφορολόγητο με κάρτες αλλά και αποδείξεις για κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων

Έρχεται αφορολόγητο με κάρτες αλλά και αποδείξεις για κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων

Στη τελική ευθεία εισέρχεται η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς οι διάφορες επικρατούσες προτάσεις, συζητούνται ήδη με τη Τρόικα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει:
• νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
• ορισμός του αφορολόγητου ορίου αλλά και του τρόπου που θα προσφέρεται στους φορολογούμενους.
• επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
• παροχή κινήτρων προς όλους τους φορολογούμενους, για να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.

Αναλυτικότερα, το έμμεσο αφορολόγητο όριο που σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα €9.500 θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να ωφελήσει τα χαμηλά εισοδήματα. Όμως για την απόκτηση του αφορολόγητου, θα είναι καθοριστική η χρήση ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής, ήτοι η χρήση του τραπεζικού συστήματος, και η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αν και δεν είναι οριστικοποιημένα, αναφέρεται ως παράδειγμα, ότι για να λάβει φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα €25.000 το αφορολόγητο, θα πρέπει να δαπανήσει με πιστωτική /χρεωστική κάρτα, ένα συνολικό ποσό της τάξης των €9.000.

Όσο θα αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται το απαιτούμενο ποσό για τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα αλλά θα υπάρχει ένα πλαφόν.

Οι φορολογούμενοι, ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα έχουν κίνητρο συγκέντρωσης αποδείξεων σε φυσική μορφή, προκειμένου να λαμβάνουν μέρος σε κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών – τα ΙΧ και ακίνητα θα είναι αυτά που θα έχουν περιέλθει στην κατοχή του κράτους.

Ακατάσχετος θα είναι επιπλέον, ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων με πλαστικό χρήμα.

Τέλος, όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα υπάρχει για αυτούς αφορολόγητο όριο, όμως θα έχουν και αυτοί κίνητρο συγκέντρωσης αποδείξεων σε φυσική μορφή ή με πληρωμές με πλαστικό χρήμα: της συμμετοχής τους στις ανωτέρω κληρώσεις, ΙΧ και ακινήτων.

 

Related posts