29 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι πρατηρίων με βάση το σύστημα εισροών-εκροών

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι πρατηρίων με βάση το σύστημα εισροών-εκροών

Με βάση τα δεδομένα, που προέκυψαν από την παρακολούθηση των πρατηρίων καυσίμων μέσω του συστήματος εισροών – εκροών, παρέχουμε για το 2018 τα ακόλουθα απολογιστικά στοιχεία, όπως αυτά καταγράφηκαν από το σύνολο των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (φορολογικές, τελωνειακές, χημικές):

1. Πρατήρια υγρών καυσίμων

Ο αριθμός πρατηρίων καυσίμων, που ελέγχθηκαν πανελλαδικά, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών, ανέρχεται σε Από τις ολοκληρωμένες υποθέσεις την 31-12-2018 έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 181 οντότητες (ποσοστό παραβατικότητας 33,2% επί του συνόλου των ελέγχων).

Σημ: Το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει το εν γένει ποσοστό φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου καυσίμων στον κλάδο αυτό, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στα πρατήρια που είχαν επιλεγεί για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας.

Πiνακας 1. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ) ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝ-ΔΕΚ 2018)

Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, απεικονίζονται οι νομοί, όπου καταγράφηκαν τα δέκα (10) μεγαλύτερα ποσοστά ελέγχων:

 

2. Έλεγχοι σε πρατήρια υγραερίου

Επιπλέον, οι Υπηρεσίες μας προέβησαν σε ελέγχους και σε οντότητες, που διαθέτουν υγραέριο. Σε 422 περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 138 οντότητες, ποσοστό 32,7% και έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο.

Σημ: Το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει το εν γένει ποσοστό φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου στον κλάδο αυτό, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στα πρατήρια που είχαν επιλεγεί για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας.

Πίνακας 2. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝ-ΔΕΚ 2018)

 

3. Έλεγχοι δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους

Σε πολλές περιπτώσεις, η ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης. Για το 2018, οι Τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α. .Ε. έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.869 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 206, ποσοστό μη κανονικότητας 11%. Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό ή υπόστημα και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη.

Πίνακας 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΑΠΌ ΓΧΚ
(ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝ-ΔΕΚ 2018)

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 3.284 δειγμάτων, που εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο, αποτελεί ρεκόρ δειγμάτων, που έχει διαχειριστεί το Γενικό Χημείο του Κράτους την τελευταία δεκαετία.

►☼◄►☼◄►☼◄►☼◄►☼◄

Τυλίγοντας τα κύματα
Σαν τις δαιμονισμένες
Γυρίζουν αφρισμένες
Του μελτεμιού οι ανέμες
[Ζήσιμος Λορεντζάτος]
#PoetryIsNotDead

Related posts