19 Μαρτίου 2024

Breaking News

E. 2033/19: Παροχή οδηγιών για την καταβολή ΦΠΑ επιβατικών αυτοκινήτων που εκμισθώνονται στη χώρα μας με μίσθωση από εκμισθώτρια εταιρία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος -μέλος

E. 2033/19: Παροχή οδηγιών για την καταβολή ΦΠΑ επιβατικών αυτοκινήτων που εκμισθώνονται στη χώρα μας με μίσθωση από εκμισθώτρια εταιρία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος -μέλος

Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος Ε. 2033 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2019 και με Θέμα:

«Παροχή οδηγιών για την καταβολή ΦΠΑ επιβατικών αυτοκινήτων που εκμισθώνονται στη χώρα μας με μίσθωση από εκμισθώτρια εταιρία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος -μέλος»

Η εγκύκλιος Ε. 2033 αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

A.A.Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Ε΄ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Αικ.Μελανίτου
Τηλέφωνο : 210.69.87.407
Fax : 210.69.87.408
E-Mail : vat-customs@2001.syzefxis.gon.gr

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2019

Αριθ. Πρωτ.: Ε. 2033

ΠΡΟΣ: Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Παροχή οδηγιών για την καταβολή Φ.Π.Α. επιβατικών αυτοκινήτων που εκμισθώνονται στη χώρα μας με μίσθωση από εκμισθώτρια εταιρία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος -μέλος» Σχετ : Η αριθμ.πρωτ. ΔΕΦΚΦ Γ 1039149 ΕΞ2017/3.03.2017 (ΑΔΑ: ΩΡΕΠΗ-7Η9) εγκύκλιος διαταγή

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διαταγής, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες και κοινοποιήθηκε η αριθμ.πρωτ. ΔΕΦΚΦ Γ 1019140 ΕΞ2017/25.01.2017 (ΦΕΚ 502/Β) Κ.Υ.Α. «Όροι και προϋποθέσεις αναλογικής καταβολής του τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται με χρηματοδοτική μίσθωση ή επιστροφής αυτού και ρύθμιση θεμάτων ταξινόμησης» (ΑΔΑ: ΨΣΧΡΗ-ΦΚ2), αναφορικά με την αναλογική καταβολή του τέλους ταξινόμησης στις περιπτώσεις τελωνισμού αυτοκινήτων οχημάτων με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ή μίσθωση καθώς και με την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.» ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που ενεργεί με την ιδιότητα αυτή, είναι ο τόπος όπου το εν λόγω πρόσωπο έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε μόνιμη εγκατάσταση του υποκείμενου στον φόρο προσώπου που βρίσκεται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο όπου έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάστασή του.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ιδίου νόμου, η φορολογική υποχρέωση γεννάται και ο φόρος γίνεται απαιτητός από το Δημόσιο κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η παράδοση των αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών και κατ΄εξαίρεση στην περίπτωση της παροχής υπηρεσιών κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου όταν αυτό εκδίδεται σε χρόνο προγενέστερο της παροχής υπηρεσιών.

3. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ) της παρ.1 του άρθρου 35 του ως άνω νόμου, υπόχρεος στο φόρο είναι ο λήπτης των υπηρεσιών, εφόσον είναι υποκείμενος στο φόρο ή μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει Α.Φ.Μ. /Φ.Π.Α. στο εσωτερικό της χώρας, για τις παροχές υπηρεσιών για τις οποίες ο τόπος φορολογίας βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α) της παραγράφου 2 του άρθρου 14, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από μη εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενο στο φόρο.

4. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ως άνω νόμου, οι υπόχρεοι στο φόρο που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμενες του φόρου, για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30 οφείλουν να υποβάλλουν Δήλωση Φ.Π.Α. για κάθε φορολογική περίοδο. Για τις περιπτώσεις ενδοκοινοτικής απόκτησης καινούργιων μεταφορικών μέσων ειδικότερα και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 130 του ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», υποβάλλεται .Ε.Φ.Κ. στην τελωνειακή αρχή με την οποία συνεισπράττεται με το τέλος ταξινόμησης και ο αναλογών Φ.Π.Α.

5. Σύμφωνα, με τις διατάξεις της περ. ε) της παρ.4 του άρθρου 30 του ως άνω νόμου, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί ο δαπάνες αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

6. Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω ειδικότερα, στις περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ή μίσθωσης αυτοκινήτων οχημάτων από εταιρία που είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος-μέλος και ασκεί τη δραστηριότητά της από το κράτος-μέλος αυτό, ο λήπτης των υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας υποχρεούται στην απόδοση του Φ.Π.Α. που αναλογεί στο μηνιαίο μίσθωμα που τιμολογείται από την αλλοδαπή εταιρία, με τη Δήλωση Φ.Π.Α.

7. Κατόπιν των ανωτέρω για την ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών περί Φ.Π.Α. διατάξεων και δεδομένου ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, οι οδηγίες που είχαν παρασχεθεί με την παράγραφο β) της Ενότητας Γ της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διαταγής (υποβολή .Ε.Φ.Κ. – καταβολή Φ.Π.Α. επί του συνολικού μισθώματος) για τις περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ή μίσθωσης αυτοκινήτων οχημάτων από εταιρία που είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος-μέλος και ασκεί τη δραστηριότητά της από το κράτος-μέλος αυτό δεν έχουν εφαρμογή και ο Φ.Π.Α. αποδίδεται από τον υπόχρεο στο εσωτερικό της χώρας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την υποβολή της προβλεπόμενης Δήλωσης Φ.Π.Α.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Α. Αποδέκτες για ενέργεια

  1. Τελωνειακές Περιφέρειες
  2. Τελωνεία
  3. Δ/νση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (για ενημέρωση της «Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης»)
  4. Δ/νση Ηλεκτρονικού Τελωνείου (για την ανάρτηση στο portal του ICISnet & την ανάλυση των απαιτήσεων) E-mail: p.bampali@aade.gr

Β. Αποδέκτες για κοινοποίηση

  1. Γραφείο Υπουργού Οικονομικών
  2. Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών
  3. Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε. . .Ε.)
  4. Δ/νση Εσωτερικού Ελέγχου
  5. Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ
  6. Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής
  7. Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Θεσσαλονίκης
  8. Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων(Δ.Ο.Σ.)

9.Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού
α)  Δ/νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού
β)  Δ/νση Οργάνωσης –Τμήμα Β΄
γ)   Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α.Α. .Ε.

  1. Δ/νση Νομικής Υποστήριξης Α.Α. .Ε.
  2. Αυτοτελές Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Α.Α. .Ε.
  3. Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών
    Γενική Διεύθυνση Μεταφορών
    Τμήμα Αστικών Μεταφορών
    -Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων
    -Δ/νση Οργάνωσης και Πληροφορικής
  1. Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης Δ/νση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας Τμήμα Α΄
  2. Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
  3. Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδας
    Τσαμαδού 38 Τ.Κ. 185 31 Πειραιάς
  1. Σύλλογος Εκτελωνιστών –Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς Αθηνών (ΣΥ.Ε.Τ.Α.Π.Α.) Τσαμαδού 38 Τ.Κ. 185 31 Πειραιάς
  2. Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης
    Κουντουριώτου 13 Τ.Κ. 546 56 Θεσσαλονίκη
  1. Ελληνική Στατιστική Αρχή ΕΛ.ΣΤΑΤ
    Πειραιώς 46 & Επονιτών Τ.Κ. 185 10 Πειραιάς
  1. Σύνδεσμος Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων & Ανταλλακτικών Θεσ/κης Βάκχου 5 Τ.Κ. 546 29 Θεσσαλονίκη
  2. Σύνδεσμος Εισαγωγέων –Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων
    Λεωφ.Κηφισίας 294 Τ.Κ. 152 32 Χαλάνδρι
  3. Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος Ελ.Βενιζέλου 248 Τ.Κ. 176 75 Καλλιθέα
  4. Ένωση Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων Αθηνών, Πειραιώς Περιχώρων (Ε.Ε.Μ.Α.Α.)
    Κασσάνδρας 15 Τ.Κ. 104 47 Αθήνα
  5. Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Βιλτανιώτη 31 Τ.Κ. 145 64 Κηφισιά
  6. ‘Ενωση Ελληνικών Εταιριών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης Σινώπης 27 Τ.Κ. 115 27 Αθήνα

Γ. Εσωτερική Διανομή

  1. Γραφείο Διοικητή Α.Α. .Ε.
  2. Γραφείο Γενικού Διευθυντή Τελωνείων & Ε.Φ.Κ.
  3. Δ/νση Τελωνειακών Διαδικασιών
  4. Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παραβάσεων
  5. Δ/νση Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων και Απαλλαγών
  6. Δ/νση Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α Τμήματα Δ΄& Ε΄

>>>○<<<>>>○<<<

Η αγάπη σου μου «λύπη» και όταν λείπει, μόνο οδύνη
μόνο πόνος και ένας χρόνος σε μια ώρα θα περάσει -αν περάσει.
Θα γελάσει, θα πεθάνει, θα αναστηθεί για λίγο, πάλι κάτω θα μου πέσει
σαν τον βόλο που γλιστράει και όλο πάει…
[Χάρης Μαύρος]
#PoetryIsNotDead

Related posts