19 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΑΑΔΕ: Περί του Φόρου Διαμονής

ΑΑΔΕ: Περί του Φόρου Διαμονής

Ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. της 29.12.2017: Όπως ήδη ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Υπουργού, από 1.1.2018 τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για την επιβολή φόρου διαμονής από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι διατάξεις του άρθρου αυτού πρόκειται να τροποποιηθούν άμεσα, ώστε να καθοριστεί ρητά ότι το πρόσωπο που βαρύνεται με το φόρο είναι σε κάθε περίπτωση ο ταξιδιώτης – διαμένων – χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος, καθώς και ότι για την επιβολή του φόρου εκδίδεται από τις υπόχρεες
επιχειρήσεις «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα.

Επιπλέον με τις νέες διατάξεις θα αποσαφηνίζεται ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Δεδομένης της επικείμενης τροποποίησης της διάταξης σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση της σχετικής απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου, καθώς και περισσότερες διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή του, θα εκδοθούν αμέσως μετά την
θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων.


Δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της 29.12.2017

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016.

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018.


Δείτε το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΑΑΔΕ εδώ…

• Δείτε το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών εδώ…

Διαβάστε σχετικά:
Οι επιπτώσεις του Φόρου διαμονής για τους Ξενοδόχους – νεότερη ενημέρωση-

Related posts