12 Μαΐου 2024

Αδιαμφισβήτητη και το 2015 η πρωτιά των Ελλήνων Εφοπλιστών

Αδιαμφισβήτητη και το 2015 η πρωτιά των Ελλήνων Εφοπλιστών

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια χρονιά, η πρωτιά των Ελλήνων στις θάλασσες βάσει του έγκυρου Lloyd’s που έχει πλήθος σχετικών στοιχείων στην τελευταία ετήσια επετηρίδα του “Lloyd’s List Top 100” για το 2015.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, οι Έλληνες εφοπλιστές έρχονται πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη, βάσει μεταφορικής δυναμικότητας, αφού οι ελεγχόμενοι από τους Έλληνες εφοπλιστές στόλοι, έχουν συνολική δυναμικότητα 335 εκατ. τόνων dwt.

Οι Έλληνες λοιπόν παραμένουν με διαφορά πρώτοι, αφού οι δεύτεροι Ιάπωνες, έχουν 58 εκατ. τόνους λιγότερους. Η δε τρίτη, Κίνα, έχει χονδρικά τη μισή χωρητικότητα (179 εκατ. τόνους dwt) από την Ελλάδα ή για την ακρίβεια το 53%.

Ο ακόλουθος Πίνακας από την επετηρίδα του “Lloyd’s List Top 100”, δείχνει σε κατάταξη φθίνουσας σειράς, τις πλοιοκτήτριες χώρες. Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη, βλέπετε και τις υπόλοιπες χώρες.

dwt-list

Στις χώρες που δίπλα στην γενική κατάταξή τους, έχει ένα νούμερο που είναι πράσινο ή κόκκινο, σημαίνει τις θέσεις που κέρδισε ή έχασε: για παράδειγμα, η ΗΠΑ ανήλθε το 2015 κατά μία θέση, η Νότιος Κορέα κατήλθε κατά μία θέση ή η Βραζιλία υποχώρησε το 2015 κατά 4 θέσεις και το Βέλγιο ανήλθε κατά 3 θέσεις – πάντα βάση συνολικής δυναμικότητας σε dwt. Οι χωριτικότητα σε dwt φαίνεται στην δεύτερη εκ δεξιών στήλη και η πρώτη δεξιά στήλη, δείχνει τον αριθμό των ελεγχόμενων πλοίων. Για παράδειγμα η Ελλάδα που είναι πρώτη σε χωρητικότητα με 335 εκατ. dwt, διαθέτει συνολικά (οι Έλληνες εφοπλιστές) 5.226 πλοία, όταν οι δεύτεροι Ιάπωνες διαθέτουν 7.220 πλοία ή οι τρίτοι, Κινέζοι, διαθέτουν 5.963 πλοία κ.ο.κ..

angelikousisΜεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στο κόσμο (πίσω από τέσσερα κρατικά ελεγχόμενες ή πολυμετοχικές εταιρείες) βρίσκεται ο Γιάννης Αγγελικούσης με στόλο δυναμικότητας 26,8 εκατ. τόνων που τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας. Ο κ. Αγγελικούσης διαθέτει στόλο 143 πλοίων ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς έχει ήδη 8 πλοία που “χτίζονται” και άλλα 6 που βρίσκονται στην φάση της παραγγελίας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είχε βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd’s σηκώνει την ελληνική σημαία στα περισσότερα από τα πλοία των τριών ναυτιλιακών του (Maran Tankers, Anangel, Maran Gas) ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί.

O Χιώτης εφοπλιστής συνεχίζει δεύτερη γενιά πίσω από τον πατέρα του, Αντώνη ο οποίες διέπρεψε στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή ενώ εδώ και μερικά χρόνια ενεργό δράση έχει αναλάβει και η τρίτη γενιά με την κόρη του, την γιατρό Μαρία Αγγελικούση, να δραστηριοποιείται πλέον στην ναυτιλία.

Πέρα από τον Γιάννη Αγγελικούση ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση στην λίστα οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές είναι η Αγγελική Φράγκου (16η – είναι και η πρώτη γυναίκα εφοπλιστής παγκοσμίως), Γιώργος Οικονόμου (17), Γιώργος Προκοπίου (18), Παναγιώτης Γ. Λιβανός (21), Πέτρος Παππάς (31), Νικόλας Τσάκος (45), Πήτερ Γεωργιόπουλος (47), Θεόδωρος Βενιάμης (48), Κωστής Κωνσταντακόπουλος (52), Ευάγγελος Μαρινάκης (65, με άνοδο 16 θέσεων), Σίμος Παλιός (88) και Δημήτρης Μελισανίδης (98).frangou

Δείτε ολόκληρη την “Lloyd’s List Top 100” εδώ.

Related posts