3 Μαΐου 2024

Αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας μέσω taxisnet – Απαραίτητη προσέλευση στις Εφορίες

Αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας μέσω taxisnet – Απαραίτητη προσέλευση στις Εφορίες

δυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας μέσω taxisnet. Απαραίτητη προσέλευση των φορολογούμενων στα αρμόδια τμήματα της Εφορίας, που υπάγονται, για την απόκτηση μηνιαίας φορολογικής ενημερότητας:

  • μηνιαίας διάρκειας για βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (σημειώνουμε ότι πρόκειται για μη ληξιπρόθεσμες ιδίου και συσχετιζόμενων μελών π.χ. συζύγου καθώς επίσης λαμβάνεται υπόψη και η συμμετοχή ως νομίμου εκπροσώπου σε εταιρία και σχετική φορολογική καρτέλα της εταιρίας)
  • πλέον σε κάθε αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί
  • Αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας

Το αρμόδιο τμήμα της ΓΓΔΕ Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα όφειλε να είχε προβλέψει δυνατότητα ηλεκτρονικής εκτύπωσης φορολογικής ενημερότητας και για περιπτώσεις με βεβαιωμένες οφειλές αλλά μη ληξιπρόθεσμες, ώστε να αποτραπεί ή αδικη και πολύωρη ταλαιπωρία των φορολογούμενων με την αναγκαστική προσέλευση τους στις Εφορίες, αλλά ήταν «απασχολημένο» με το να θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ για αύξηση των εσόδων του κράτους.

Η υφιστάμενη κατάσταση:

  • Βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ που αναμένουν την διόρθωση τους με νέο υπολογισμό φόρου και νέες εκκαθαρίσεις ΕΝΦΙΑ
  • Φορολογούμενοι που λόγω των άνω λανθασμένων εκκαθαρίσεων (στις περισσότερες περιπτώσεις) εμφανίζουν βεβαιωμένες μεν αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας (μέσω εφαρμογής taxisnet) και υποχρεωτικής προσέλευσης στην αρμόδια Εφορία για παραλαβή της
  • Πάγωμα στις επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ.
  • Υποχρεωτική πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου και τυχόν συμψηφισμός με επιστροφή φόρου θα διευθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο:

Εφόσον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ άνω των 30 ευρώ, τότε η φορολογική ενημερότητα θα αναφέρει τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) ή αν δεν υφίσταται, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί. Με την αναφορά αυτή, βάσει παλαιότερων αποφάσεων της ΓΓΔΕ, διασφαλίζεται η είσπραξη τυχόν οφειλών του φορολογούμενου/πωλητή προς το κράτος.

Από το τίμημα της πώλησης εξοφλούνται οι βεβαιωμένες οφειλές του φορολογούμενου (μέσω σχετικής υποχρέωσης του συμβολαιογράφου για την απόδοση των οφειλών, εντός τριών ημερών από τη σύνταξη των συμβολαίων) και ο πωλητής λαμβάνει το υπόλοιπο του τιμήματος.

ΕΝΦΙΑ και επίλυση προβλημάτων:

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο η διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για περίπου 4.000 οικισμούς της χώρας.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός έχει ως στόχο έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τις προβληματικές περιπτώσεις.

Εν συνεχεία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να προβούν σε διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσω υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Ανεξαρτήτως (περίτπωσης λάθους από πλευράς εφαρμογής ή από πλευράς φορολογούμενου) η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ για όλους αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και όχι στα τέλη Αυγούστου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για εξόφληση του φόρου έως και Φεβρουάριο του 2015.

 

 

Related posts