11 Μαΐου 2024

«Ανάσα» για τους υπόχρεους: Παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για έτη 2013 και 2014

«Ανάσα» για τους υπόχρεους: Παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για έτη 2013 και 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαίδου, ανακοίνωσε Παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για έτη 2013 και 2014. Επίσης αντικαθιστά την μηνιαία υποχρέωση υποβολής των εκδοτών σε τριμηνιαία για όλους τους υπόχρεους.Παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχοντας λάβει υπόψη τις αυξημένες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση, προωθούν την παράταση αυτή για την διευκόλυνση των υπόχρεων σχετικά με την εκπλήρωση υποχρέωσης τους.

Συγκεκριμένα αποφασίζεται:

«Παράταση χρόνου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2013»

Παρατείνουμε την προθεσμία για την υποβολή των καταστάσεων του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ. (άρθρο πρώτο, υποπ. Ε1 του Ν. 4093/2012 ΦΕΚ 222 Α΄), για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2013, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 για όλους τους υπόχρεους.

«Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/17.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.»

1. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 η λέξη «μηνιαίως» αντικαθίσταται από τη λέξη «τριμηνιαίως» και η φράση «από το μήνα που αφορούν» αντικαθίσταται από τη φράση «από το τρίμηνο που αφορούν».
2. Η υποπερίπτωση βα΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«βα) διπλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορούν».
3. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 καταργείται.
4. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014».

Συνεπώς το άρθρο 4 της ΠΟΛ.1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως

Άρθρο 4
Χρόνος υποβολής

1.Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ως εξής:

α) από τον εκδότη μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων του (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής του από τήρηση και το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία,

β) από το λήπτη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης που αφορούν (μήνα ή τρίμηνο) και εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη κάθε ημερολογιακού εξάμηνου που αφορούν.

Ειδικά, για την πρώτη εφαρμογή, οι ανωτέρω καταστάσεις, που αφορούν συναλλαγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, υποβάλλονται, ανά μήνα, μέχρι την προθεσμία υποβολής των καταστάσεων του μηνός Μαρτίου 2014.

1. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ως εξής:

α) από τους εκδότες, μηνιαίως τριμηνιαίως ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα που αφορούν από το τρίμηνο που αφορούν,

β) από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν:

βα) διπλογραφικά βιβλία, μηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα που αφορούν,

βα) διπλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορούν

ββ) απλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορούν,

γ) από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

δ) από τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, με βάση σχετικές διατάξεις, υποβάλλονται το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, που αφορούν.

Εξαιρετικά, για το ημερολογιακό έτος 2014, οι καταστάσεις, των ανωτέρω περιπτώσεων α΄ και βα΄ υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν, ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων από τον υπόχρεο ή της απαλλαγής του από την τήρηση αυτών. Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014. Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.
Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014

(Η περίπτωση βα’, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την ΠΟΛ.1176/14.7.2014)

(Η λέξη «μηνιαίως» και η φράση «από το μήνα που αφορούν» της παραγράφου 1 του άρθρου 4, τέθηκαν όπως αντικαταστάθηκαν με την λέξη «τριμηνιαίως» και την φράση «από το τρίμηνο που αφορούν» αντίστοιχα σύμφωνα με με την ΠΟΛ.1176/14.7.2014)

(Το προτελευταίο εδάφιο καταργήθηκε με την ΠΟΛ.1176/14.7.2014)

(Το τελευταίο εδάφιο, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την ΠΟΛ.1149/16.5.2014 και την ΠΟΛ.1176/14.7.2014)

(Η παράγραφος 1, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την ΠΟΛ.1072/7.3.2014)

 

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Ανακτήθηκαν €42 εκατ. από συνταξιούχους – «φαντάσματα»

Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τι άλλο θα ζητήσουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ;

Τι ισχύει για τους Κατοίκους Εξωτερικού – Τι πρέπει να γνωρίζουν για την μεταβολή κατοικίας ή διαμονής

Τελικός «απολογισμός» υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2014

Διευκρινήσεις υπουργείου για τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογίας εισοδήματος

Προτάσεις ΕΒΕΠ για τα «κόκκινα» δάνεια και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: 50.000 προσλήψεις ανέργων

 

 

Related posts